• USD  32,36
  • EURO  34,79
  • BORSA  10.285,72
  • ALTIN  2.395,81
SON DAKİKA

Kılıçdaroğlu: Mansur Beyle sorunumuz yok

Kılıçdaroğlu: Mansur Beyle sorunumuz yok

12 Kasım 2018 09:20

Kılıçdaroğlu, “Mansur Bey, partililerimiz tarafından da Ankara halkı tarafından da sevilen bir kişi. Mansur Bey’le ilgili bir sorunumuz yok.” dedi.


 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mart 2019’daki yerel seçimlerde birkaç istisna dışında millitevkillerinin aday olmasına olumlu bakmadığını belirterek, AKP’nin çalışmalarına rağmen İzmir’de iddialı olduklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu, İYİ Parti tarafından aday olması istenen Mansur Yavaş’a parti içinden tepki olduğu sözlerine itiraz ederek, “Mansur Bey, partililerimiz tarafından da Ankara halkı tarafından da sevilen bir kişi. Mansur Bey’le ilgili bir sorunumuz yok.” dedi.

Kılıçdaroğlu 14 Kasım’da Parti Meclisi’nin toplanacağını ve merkez yoklaması yetkisi alacaklarını söyledi.

 Hürriyet’te İpek Özbey’in sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu’nun bazı sorulara verdiği karşılıklar şöyle:  

TÜRKÇE EZAN

- Türkçe ezan tartışması sonucu disiplin kuruluna sevk edilen Ardahan Milletvekiliniz Öztürk Yılmaz “Ne yaparsan yap, istifa etmiyorum. Tarih seni yargılayacak” dedi, cevabınız nedir?

Kendisi disipline verildi, yorum yapmam etik olmaz.

 HDP İLE İŞBİRLİĞİ

 -“HDP ile kol kola, PKK ile işbirliği” suçlamalarına ne diyorsunuz? 

Yükleminizi düzelteyim; suçlanmıyoruz, yalana muhatap oluyoruz. Hükümet tarafından bir işbirliği varmış yalanı, yayılmaya çalışılıyor. Bakın PKK terör örgütü tarafından saldırıya uğrayan tek siyasi parti lideri benim. PKK terör örgütü beni öldürmeye çalıştı. Bu saldırıda şehit olan Jandarma Er Fatih Çaybaşı’nı da bu vesileyle bir kez daha rahmetle anıyor, ailesine saygılarımı iletiyorum. Adalet Yürüyüşü sırasında da IŞİD terör örgütünün hedefi oldum, malumunuz dava sürüyor. Biz hiçbir terör örgütüyle kol kola da değiliz, yan yana da değiliz. Ben kol kola geziyorsam neden bana saldırdı. PKK bana saldıracak, bir askerimiz şehit olacak, ben kol kola gezmiş olacağım. Bu yalanları ortaya atanlar kendi çocuklarını askere bile göndermediler.

-HDP ile görüşüyor musunuz?

Hayır. Milletvekilleri parlamentoda birbirini görüyor, konuşuyor ama siyaseten görüşmüyoruz. 

İZMİR  VE ESKİŞEHİR

-AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki  “İzmirliler AK Parti belediyeciliğinin tadına baksın istiyoruz” diyor. 

7- 8 ilçe belediyesini kazanmışlardı. Biliyoruz ve görüyoruz ki o tadı göremedi o ilçelerde yaşayan vatandaşlarımız. Neden göremediler acaba? Halk, iktidardan destek alanların bile hizmet sunamadıklarını anladı. Şimdi o ilçeleri de kazanacağız. Diğer ilçelerde olduğu gibi önceki seçimlerde AK Parti’ye oy vermiş değerli vatandaşlarımızın da oylarını alarak kazanacağız. 

-Haseki Eskişehir için de iddialı konuştu. 

Yılmaz Hoca’nın Eskişehirlilerin gönlünde başka bir yeri var. Bursa ile Ankara arasında çöldeki bir vahayı canlandırdı. Biz eskiden ‘Yeşil Bursa’ derdik, şimdi ‘Beton Bursa’, diyoruz. Eskişehir ise ‘Yeşil Eskişehir’ oldu. Biz bir Osmanlı başkenti olan olan Bursa’yı kazanacağız. Bursa’yı, tarihi dokusunu, kültürünü öne çıkararak eski sıfatına geri döndüreceğiz, yani “yeşil Bursa’yı yeniden inşa edeceğiz. Eskişehir’i kazanmaları da zaten mümkün değil, Yılmaz Hoca günün 24 saati kendini Eskişehir’e adamış bir başkandır.

EKREM İMAMOĞLU

 -Adı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçen güçlü portrelerden biri de Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu… Aklınızdaki aday mıdır?

Ekrem Bey çok başarılı bir başkan. Beylikdüzü’nün çehresini değiştirdi, tam bir modern kent havasına büründürdü Beylikdüzü’nü… Yeni yeni büyüyen bir ilçeydi Beylikdüzü. Son derece planlı, modern şehircilik anlayışına uygun bir kentleşmeyle büyümesini, gelişmesini sağladı İmamoğlu.  Kendisine oy veren vermeyen ayrımına gitmedi, herkese eşit hizmet götürdü. Uyuşturucu batağı olan yerleri kültür merkezine dönüştürdü. Bütün aileler son derece memnun. Bu sabah kendisiyle konuştuk, okula yeni başlayan her çocuk parka kendi adına bir ağaç dikmiş. Ağaçlar da çocuklarla büyüyecek. Kent kültürü budur. 80 yaşına geldiğinde ‘Bu ağacı ben diktim’ diyecek. Unutmayın AK Partili belediyelerde yaşayan vatandaşlarımız hafta sonlarını CHP’li belediyelerin bulunduğu yerlerde geçiriyorlar,  Beylikdüzü de bunlardan biri. 

-Bu sabah konuştuk dediniz, adaylığı mı konuştunuz yoksa?

Başka konular konuştuk. 

-Ama gündemde…

Beylikdüzü Belediye Başkanımız son derece başarılı bir belediye başkanı, iyi bir İstanbullu, iyi eğitimli bir başkan, demekle yetinelim. 

 

İNCE VE SARIGÜL ADAY OLACAK MI?

-Şişli adaylığı için Mustafa Sarıgül’ün çalıştığını biliyoruz. Hatta parti ismi zikredilmeyen bir şarkısı bile var. Mustafa Sarıgül’ün adaylığına nasıl bakıyorsunuz?

Tabii aday adayı olma hakkı var. Parti Meclisi nasıl karar verir, görelim… Bir aday adayları kesinleşsin önce…

-Muharrem İnce, İstanbul adayınız olabilir mi?

Onu bilmiyorum. Kendisinin herhangi bir başvurusu yok.

--Gündeme gelirse, nasıl bakarsınız?

Bizim bir değerli partilimiz. Dolayısıyla O’nun da diğer partililerimiz gibi aday adayı olmak hakkı var, demokratik bir hak bu. Haliyle böyle bir talebi olabilir. 

 

ANKARA’YI DA İSTANBUL’U DA NEDEN KAYBEDELİM

 -İstanbul ve Ankara’yı kaybettiniz... Bırakır mısınız?

Neden kaybedelim? Kazanacağız ancak dediğim gibi hep birlikte kazanacağız. Hiç aksini düşünmem bile. Eğer CHP korkusu olmasa ittifak tartışmaları da bu kadar olmazdı. CHP yerel yönetimlerde ne kadar başarılı olduğunu herkese gösterdi. AK Partili belediyelerle ilgili Sayıştay raporları çıkıyor, vatandaş bu rezaleti görmüyor mu? Geçmişte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nı 400 yılla yargıladılar, ne oldu, hepsi FETÖ’cülükten içerde. 

-İstanbul konusunda iddialısınız, “İstanbul’u kazanan, Türkiye’yi kazanır” diye bir söz var, biliyorsunuz…

Zaten hedefimiz iktidar. 

MANSUR YAVAŞ’A KİMSENİN İTİRAZI YOK

-Mansur Yavaş konusunda kafanız net mi? İYİ Parti’yle bu konuda anlaşacak mısınız?

Biz sandıkta ittifak yapacağız, bu konuda netiz. İttifakın büyük kısmını da AK Parti’ye oy veren kardeşlerimizle yapacağız. “Bu şehirde iyi yaşamak istiyorsan, bizi seç” diyeceğiz. “Git, bizim belediyelerimizi gör, aynı nimetlerden sen de faydalanabilirsin… Aileni betona hapsetme” diyeceğiz. Dolayısıyla şunu özellikle vurgulamak istiyorum bu iddiamızın temelinde “biz ve onlar” anlayışı yok. CHP’nin adayı kazandığında, birileri kaybetmiş olmayacak. Aksine kentin tüm sakinleri kazanacak. Çünkü bizim adayımız kentin büyük çoğunluğunun desteğiyle kazanmış olacak ve kazandığı an itibariyle kendisine oy vermiş/ vermemiş hiçbir ayırım yapmadan herkesin belediye başkanı olacak.

-CHP Ankara il örgütü ve 21 ilçe başkanı bir toplantı yaptı, adayı kendileri belirlemek istediklerini söyledi. Mansur Yavaş konusunda bir ihtilaf mı var?

Mansur Bey, partililerimiz tarafından da Ankara halkı tarafından da sevilen bir kişi. Mansur Bey’le ilgili bir sorunumuz yok… Asıl mesele Ankara’nın dürüstçe yönetilmesi… Ankara’nın çağdaş cumhuriyet kenti kimliğine kavuşması… Bizim için kamu yönetiminde dürüstlük çok önemli ve kendisi dürüst biri. Bizim istediğimiz, düşlediğimiz Ankara’yı hayata geçirebilecek bilgi birikimine de sahiptir Sayın Yavaş…  

-Cumhur ittifakının yerelde bozulmasının size bir etkisi olacak mı?

Hiç onu düşünmedik. Yerel ittifak konusunda bir yasa yok zaten. Yerelde ittifakı halk yapacak. 

-Melih Gökçek için bir ara MHP’nin adayı olacak dendi. Bunu nasıl değerlendirdiniz?

Bizim gündemimizin dışında. “CHP nasıl kazanamaz” diye bir arayış içindeler. 

 

MİLLETVEKİLLERİNİN ADAY OLMASINI DOĞRU BULMUYORUM

 -Milletvekilleri aday olabilecek mi?

İlke olarak milletvekillerinin belediye başkan adayı olmasını doğru bulmuyorum. Bir-iki istisna olabilir. Ama şunu yapabiliriz… İstanbul’da oyumuzun düşük olduğu yerler var. Bazı milletvekillerimizi buralardan aday gösterebiliriz… Mesela Mahmut Tanal… Sultanbeyli’de belediye başkanlığını üstlenebileceğini, ev ev gezebileceğini ifade etti. Bu bir görev üstlenmektir.


istanbul, ankara, kılıçdaroğlu, mansur yavaş, yerel seçim, türkçe ezan
ÖNCEKİ Yunanistan'la yeni kriz kapıda SONRAKİ Kayıpları 5 milyon lirayı buldu