• USD  32,40
  • EURO  34,79
  • BORSA  10.208,65
  • ALTIN  2.400,07
SON DAKİKA

Kılıçdaroğlu'na oğlundan da eleştiri

Kılıçdaroğlu'na oğlundan da eleştiri

13 Haziran 2016 13:31

CHP üzerine doktora yapan Kerem Kılıçdaroğlu'na göre, CHP'nin oylarını artıracak en etkili yöntem, sokağa çıkmak değil seçmenin ayağına gitmek.


Hazırladığı doktora tezi kapsamında 1 Kasım seçimlerinin ardından Esenler ve Kadıköy’de saha çalışması yapan Kerem Kılıçdaroğlu, Al Jazeera'den İrfan Bozan'a bir röportaj verdi.

İşte o röportajdan dikkat çeken bölümler şöyle:

Siz saha çalışmanız kapsamında CHP’nin son seçimlerde yüzde 62 oy aldığı Kadıköy ile yüzde 14 oy aldığı Esenler ilçelerini incelediniz. Kadıköy orta ve üst gelir grubunun Esenler ise çoğunluğunu alt gelir grubunun oluşturduğu kişilerin yaşadığı yerler. Emeğe yakın olduğu iddiasındaki CHP Esenler’de neden başarılı değil? Sizin gözlemleriniz nedir?

Esenler’in yerleşim olarak geliştiği, insanların yerleşmeye başladığı dönemde bu insanları yakalayan Refah Partisi. Refah Partisi’nin o dönem stratejisi evlere gitmek, seçmenlerle yakınlaşmak olmuş. O dönemlerin sosyal demokrat partisi SHP bu kesimi unutmuş. 1990’lardan 2010’lara kadar Esenler nüfusunda büyük artış var ama CHP hala çok sınırlı üyeye sahip. CHP’nin şu anda aktif seçmeni ve üyesi çok sınırlı, büyüyememiş.1990 öncesinde SHP’nin dar gelirli ilçelerdeki oy oranı bu kadar kötü değildi.

Ne değişti?

Kopuşun sebebi dönüp dolaşıp klientalizme geliyor bence. SHP, DYP ile koalisyon ortağı olduğu dönemde devlet kaynaklarını partili kişilere dağıtıp kendi seçmenini unutması. İktidardaki parti için devlet kaynaklarını dağıtmak çok önemli. Belirli kurumlar için sınav yapılıyor ama aslında referansla giriliyor. Koalisyondaki her partiye kontenjan veriliyor. Mesela Esenler’de ve Kadıköy’de bu kontenjanlar dağıtılıyor. Bunun dağıtımında yanlışlar yapılıyor. Onun dışında o dönem İSKİ yolsuzluğu çıkıyor. Bir de Esenler’de bu çok anlatıldı parti içinde  SHP-CHP kavgası var. Aynı partideki insanlar bir birlerini kötülüyorlar.


chp, kemal kılıçdaroğlu, kadıköy, Esenler, kerem kılıçdaroğlı, SHP
ÖNCEKİ Ekonomiye 10 adımlık devrim paketi SONRAKİ Yataktaki görüntülerini kaydedecektim