• USD  32,20
  • EURO  35,01
  • BORSA  10.643,58
  • ALTIN  2.500,70
SON DAKİKA

Kılıçdaroğlu’ndan Cumhuriyet vurgusu

Kılıçdaroğlu’ndan Cumhuriyet vurgusu

07 Ağustos 2016 20:07

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında Cumhuriyetin öneminden bahsetti.


Bugün demokrasi tarihinde önemli bir tarihe imza attı. 15 Temmuz günü demokrasinin içinde yuvalananlar darbe yapmak istedi. Size bize hepimize darbe yapmak istedi.
15 Temmuz gecesi Meclis’i kapattırmayan açık tutan Türkiye Millet Meclis’i Başkanı’na yürekten teşekkür ediyorum. En kanlı darbe girişimidir. 20 aslanımızı toprağa verdik, 240 demokrasi şehidini unutmayacağız, unutturmayacağız. Ben dahil bütün siyasilerin bu musibetten ders çıkarması lazım.

12 MADDEYİ AÇIKLADI

Diğer liderlerimiz de kabul ederse, Türkiye gerçekten de güler yüzlü insanların yaşadığı bir ülke olur. Partimizin hazırladığı 12 maddeyi açıklıyorum.

–Camiye kışlaya adliyeye siyasi sokmayalım. Camide siyaset olmayacak, kışlada siyaset olmayacak, adalette siyasetçi olmayacak

–Siyasette özeleştiri yapmak, geçmişi iyi tahlil etmemiz gerekiyor. Tarihin tekerrürünü değil, tarihi tekerrür ettirmemeliyiz.

— Devletin inşasında liyakat sistemini esas almalıyız. Bu bizim tarikattan cemaatten partiden değil, kim o işi iyi yapıyorsa ona teslim etmek gibi bir geleneği başlatmak zorundayız. Garibanın oğlu sizin çocuklarınız sınav için alın teri dökerken birileri sınav sorularını çalıp, devletin önemli yerlerine geliyorsa buna hep beraber itiraz etmek zorundayız.

— Her koşulda demokrasiye sahip çıkmalıyız. 15 Temmuz darbe girişiminde halk direnme gücünü kullanarak canını siper ederek demokrasiye sahip çıkmıştır. Tankın üzerine çıkanlar, canını siper edenler tarih yazdılar.

–Cumhuriyetin kurucu değerlerine sahip çıkmalıyız. Mustafa Kemal ve arkadaşları cumhuriyeti kurarken 1921'de bir anayasa yaptılar. Birinci maddesi şudur “hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir” hakimiyet milletindir değil, kayıtsız şartsız milletindir diyor. Milleti vatandaşını yüceltiyor. Hiçbir kimseye hiçbir zümreye aileye gruba imtiyaz sağlanmıyor. Vatandaşlar eşittir, kimliği inancı yaşam tarzı ne olursa olsun. Cumhuriyetin eşitlik değerlerine hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir değerlerine hepimizin sonuna kadar sahip çıkması gerekiyor. Gazi Mustafa kemal dedi ki, cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir. Cumhuriyeti korumak yaşatmak hepimizin görevidir. Elbette ki tek başına bunları Mustafa Kemal Atatürk yapmadı. İsmet İnönü'ler, Rauf Orbay'lar, Kazım Karabekir'ler hepsinin büyük emekleri vardır. Eğer bugün cumhuriyet olmasaydı, Sayın Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı olamazdı, sayın karaman TBMM başkanı olamazdı, Sayın Binali Yıldırım Başbakan olmasaydı, cumhuriyet olmasaydı Anadolu'nun kuş uçmaz köyünde doğan Kemal Kılıçdaroğlu CHP genel başkanı olmazdı.

— Parlamenter sistemimizi güçlendirmemiz lazım. 150 yıllık sistemimiz vardı. Ve 15 temmuz akşamı TBMM dik durarak onurlu durarak bombalar yağarken kurşunlar sıkılırken parlamentoyu terk etmedi. Kurtuluş savaşını nasıl yönettiyse, bir darbeyi de aynı anlayışla püskürttü.

— Medyanın özgürlüğü. 15 Temmuz akşamı bağımsız medya olmasaydı belki kimse sokağa çıkmayacaktı. O medya bütün görüntüleri verdi. Halk sokaklara çıktı. Tankların üstüne çıktı. Mücadelesini yaptı.

— Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı. Terör örgütünün üyeleri ordunun içinde yuvalandı, FETÖ devletin her kurumunda örgütlendi. Biz F tipi terör örgütü diyorduk. Şimde FETÖ oldu.
Bir Hakim Pensilvanya’dan emirleri uyguluyorsa o hakim hakim değildir

–Laikliğin ne kadar önemli olduğunu 15 temmuz gösterdi. Dini kullanarak her türlü yasa dışı işlerinin içinde olanlar milleti nasıl kandırdığını gördük. Laiklik inanca, insana saygı demektir.
Kula kulluk yapmak değil.

–Demokrasinin güçlenmesine sadece bugün değil gelecek de destek vermeliyiz. Eğitimde vicdanı hür, aklı hür yetiştirilmeli. Ne diyor yüce yaradan. Aklınızı kullanmıyor musunuz? Aklımızı kullanmalıyız. Eğitim sistemini güçlendirelim.

— FETÖ terör örgütünü biliyorsunuz. Balyoz dediler Ergenekon diyorlar. Eski genelkurmay başkanı da dahil içeri attılar. En çok karşı çıkan biz olduk. Hepsinin kumpas olduğu ortaya çıktı.

Bir devlet adalet üzerinden soyluluk kazanır, devlet olur. Geçmişin mağdurlarına haklarını iade edelim, itibarlarını iade edelim.

Devlet haksızlıklarla uğraşırken adaletten uzaklaşmamalıdır. Eğer bir emeğin kaybı hepimizin kaybıdır. Birinin mağduriyeti hepimizin mağduriyetir. Yeni mağdurlar yaratmamalıyız.


cumhuriyet, yenikapı, fetö, laiklik, kılıçdaroglu
ÖNCEKİ Tansu Çiller de mitinge katıldı SONRAKİ Mitingde Hulusi Akar sürprizi