• USD  32,44
  • EURO  34,74
  • BORSA  9.915,62
  • ALTIN  2.438,67
SON DAKİKA

Kudüs oylaması Dünya basınında

Kudüs oylaması Dünya basınında

22 Aralık 2017 06:41

Dünya basını, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda kabul edilmesine geniş yer verdi.


İngiliz yayın kuruluşu BBC, "BM kararı, Trump’ın beyanını reddediyor" başlığıyla duyurduğu haberinde, oylamanın ardından liderlerin yaptığı açıklamaları ve bazı tepkileri okuyucularına aktardı. BBC, tasarının Türkiye ve Yemen tarafından hazırlandığını belirterek, kararın bağlayıcı olmadığını anımsattı.

Bir diğer İngiliz haber kanalı Sky News de internet sitesinden yayımladığı ve haber bülteninde de yer verdiği haberinde, "İngiltere, Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını reddetmek için BM oylamasına katıldı" başlığını kullandı.

Ayrıca Sky News, Trump’ın, BM oylamasında ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasını reddeden karar tasarısına destek verecek ülkeleri, yardımı kesmekle tehdit ettiğini de vurguladı. Kararın sembolik olduğunu bildiren Sky, gelişmelere ilişkin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun açıklamalarına da yer verdi.

Haberine, "BM, Trump'ın Kudüs'ü başkent olarak tanımasını reddetmek için ses getiren bir şekilde oylama yaptı" başlığını atan İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian da oylamayla "Kudüs meselesinde ABD'nin uluslararası camiada bir kez daha izole edildiği" değerlendirmesinde bulundu.

BM’den Trump’a Kudüs vetosu
- ALMANYA


Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung, ABD Başkanı Donald Trump'ın şantaj denemesinin açıkça başarısızlığa uğradığını vurguladı.

Haberde Trump’ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının Türkiye ve Yemen tarafından BM Genel Kuruluna getirildiği ve kabul edildiği anımsatıldı.

Gazetede ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in fotoğrafına yer verilerek, fotoğrafın altına da “Mafya metotlarıyla” ibaresi eklendi.

Süddeutsche Zeitung da BM'de alınan kararla ABD'nin Kudüs kararının geri çekilmesinin istendiği ifade edildi.

Zeit gazetesinin haberinde ise BM'de Trump'ın Kudüs kararının "yok" hükmünde ve geçersiz olduğu kararının alındığı belirtildi. Haberde, BM Genel Kurulu tarafından Trump'ın Kudüs kararını kınayan karar alındığı vurgulandı.

Tageszeitung gazetesi de “Tehdide rağmen karar” başlığını kullandığı haberinde, BM Genel Kurulunun ABD Başkanı Trump’ın Kudüs kararından dolayı derin üzüntü duyduğunu ifade ettiği, aralarında Almanya’nın da bulunduğu 193 ülkeden 128’nin tasarıya onay verdiğine dikkati çekti.

Welt gazetesi de "Almanya da ABD’nin Kudüs kararını kınıyor" başlığıyla verdiği haberinde, BM Genel Kurulunun büyük çoğunluğunun, ABD’ye Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etme kararını geri almasını istediği kaydedildi. Haberde, tasarının bağlayıcı olmadığı ancak sembolik etkisi olduğu belirtildi. 
Spiegel dergisi de Trump’ın Kudüs’ü "İsrail’in başkenti" olarak kabul etmesiyle yoğun eleştiri aldığına işaret ederek, BM Genel Kurulunun ABD Başkanı'nın bu karardan dönmesini talep ettiğini aktardı.

Haberde, Genel Kurul öncesinde açıkça BM üyelerinin tehdit edildiğine de yer verildi.

- FRANSA


Fransız haber ajansı AFP'nin geçtiği ve pek çok gazete ile internet haber sitelerinin kullandığı haberde, BM'nin Trump'ı ve ABD yönetimini tehditlere rağmen kınadığı belirtildi fakat ABD tehdidinin etkisini de gösterdiği kaydedildi.

Haberde, oylama öncesi 160 ile 190 arası kabul oyu beklentisi olduğu fakat ABD'nin tehditleri sonrası 35 ülkenin çekimser kaldığı, 21 ülkenin ise oylamaya katılmadığına işaret edildi.

Ayrıca, oylamanın herhangi bir yaptırımının olmadığı ve ABD yönetiminin Trump'ın aldığı karardan dönülmeyeceğini ilan ettiği vurgulandı.

Le Monde, "Kudüs'ün durumu: BM, Donald Trump'ın kararını kınadı" başlığıyla verdiği haberde tasarının oylamadan büyük bir farkla geçtiğini belirtti.

Le Figaro ise konuyla ilgili haberinde, "Kudüs: BM büyük bir farkla Amerika'nın kararını kınadı" başlığını kullandı. Oylama sonrası Filistin'in uluslararası desteği ilan ettiğini belirten gazete, İsrail Başbakanı Netanyahu ve ABD'nin BM'deki temsilcisi Nikki Haley'in oylamaya dair görüşlerini hatırlattı. 
Gazete, ABD'nin uluslararası arenada "yalnızlaştığı" yönündeki dün yayımladığı haberini de oylama sonrası verdiği habere ekledi.


almanya, abd, fransa, bbc, Kudüs, netenyahu, mahmut abbas
ÖNCEKİ MHP'li vekilden Melih Gökçek eleştirisi SONRAKİ Zarrab davasında kritik gelişme