• USD  32,30
  • EURO  34,84
  • BORSA  10.267,09
  • ALTIN  2.412,68
SON DAKİKA

Kültür Bakanından İlber Ortaylı'ya cevap..

Kültür Bakanından İlber Ortaylı'ya cevap..

25 Eylül 2018 20:24

Ersoy, çok önemli fosillerin de bulunduğu Brezilya Müzesi’nde çıkan yangından sonra, “O yangın Topkapı uyarısı olsun!” sözlerine karşılık, “Bakanlığımıza bağlı müzelerimizde yangın önlemeye yönelik birçok tedbir alınmaktadır.” dedi.


 Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, çok önemli fosillerin de bulunduğu Brezilya Müzesi’nde çıkan yangından sonra, Prof  İlber Ortaylı'nın, “O yangın Topkapı uyarısı olsun!” sözleriyle ilgili olarak, “Bakanlığımıza bağlı müzelerimizde yangın önlemeye yönelik birçok tedbir alınmaktadır.” dedi.

 

Bakan Ersoy, Kutsal Emanetler, çok değerli porselenler, padişah silah ve kaftanları, eşyaları, Kaşıkçı Elması, el yazmaları dahil yüzlerce koleksiyonun yer aldığı Müze’nin korunmasıyla ilgili tedbirleri Türkiye Gündemi’ne açıkladı:

 

“Topkapı Sarayı’nın genelinde, hidrantlardan ve yangın dolaplarından oluşan manuel sulu yangın söndürme sistemi bulunmaktadır. Topkapı Sarayı içerisinde yapılan restorasyonlarda, diğer bütün restorasyonlarda da kullanılan yangına dayanıklı ve alev iletmez kablolar kullanılmıştır. Ayrıca ahşap yapılarda, bu kablolar metal elektrik tesisat boruları içinden çekilerek ekstra güvenlik sağlanmıştır. Elektrik tesisatından kaynaklanabilecek duruma karşı kaçak akım röleleri kullanılmış olup restorasyonu tamamlanan binalara elektronik yangın algılama sistemi yapılmıştır. Esasen yangın algılama sistemi yapının tamamında mevcut, bununla birlikte restorasyon yapılan bölümlerde bu sistemde elden geçirilip günümüz olanaklarından yararlanılarak yenileniyor.”

 

Yedi yıl Topkapı Müzesi Müdürlüğünü yapan Prof Ortaylı, yazısında, “Doğrusu dünya tarih ve medeniyeti acısından çok şeyi barındıran Topkapı Sarayı Müzesi’nin durumunu düşünüyorum. İçindeki eserler Türkiye’nin milli tarihini ve medeniyetini aşacak bir miras, çünkü Türk İmparatorluğu dünya bakımından önemli bir imparatorluktu. Elindeki hazineler de öyledir. Brezilya’daki yangın felaketi bize bir uyarı olmalı.” demişti. 

Ersoy, halen restorasyon çalışmaları devam eden ve bazı yeni bölümleri 2019 yılı başına kadar ziyarete açılacak Topkapı Sarayı Müzesi’nde eser deposu olarak kullanılan Ağalar Camii’nde argon gazlı otomatik yangın söndürme sistemi bulunduğunu ifade etti.

 

Ersoy, “Ayrıca çeşitli mahallerde kuru kimyasal tozlu ve gazlı yangın tüpleri bulunmaktadır. Restorasyon çalışmaları devam eden alanlarda fonksiyonuna uygun yangın algılama ve yangın söndürme sistemi yapılmaktadır.” dedi.

 

 Ersoy, yeni yapılan müzelerde öncelikli olarak, sulu sistem yangın söndürme sistemleri kullanıldığını söyledi. Ersoy, geçmiş dönemlerde müzelerde sadece yangın dolapları ile yangına karşı önlemler almaya çalışılırken, şu anda yapılan müzelerimizde spring  (yağmurlama) sisteminin devrede olduğunu belirtti.

 

Ersoy, müzelerdeki yangınların başlıca çıkış sebeplerinden birinin elektrik kabloları olduğuna dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:

 

“Çoğunlukla asma tavan üzerine monte edilen ve boruları asma tavan içinde kalan bu sistemlerde bölgesel önlem de alınabilmekte olup müzenin herhangi bir lokasyonunda çıkabilecek yangında sadece o bölümdeki springler devreye girmekte, böylece diğer bölümlerde sudan kaynaklanabilecek olası zararların da önüne geçilebilmiş olunmaktadır. Yangının başlıca çıkış sebeplerinden biri de elektrik kablolarıdır. Elektrik kablolarından çıkabilecek olası yangını önlemek için de yanmaz kablolar kullanılmaktadır. Müzelerimizde eser envanterine uygun olarak; taş, tekstil, ahşap, seramik vb. malzemelerden üretilmiş objeler, niteliklerine göre sergilenmektedir. Sergi salonlarında eser niteliğine uygun yangın söndürme sistemleri ve depolarında da yangına dayanıklı depolama sistemleri uygulanmaktadır. Yangını önlemeye yönelik yapılması gereken işler, yeni yapılan müzelerin projelendirme safhasında değerlendirilmekte olup, uygulama aşamasında da projesi doğrultusunda imalatların yapılması sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra tescilli ve tescilsiz mevcut müzelerimizde ise yenileme çalışmaları sürdürülmektedir. Ayrıca tüm müzelerimizdeki yangın önleme sistemlerinin periyodik bakımları için ödenek tahsis edilmektedir.”

 

 


yangın, topkapı
ÖNCEKİ Suriye'den çarpıcı İdlib açıklaması SONRAKİ Akaryakıta yine zam geldi