• USD  32,44
  • EURO  34,74
  • BORSA  9.915,62
  • ALTIN  2.438,67
SON DAKİKA

Meclisin boş koltukları kavga çıkardı

Meclisin boş koltukları kavga çıkardı

28 Kasım 2019 13:43

TBMM Genel Kurulu’nun dünkü oturumunda İYİ Parti’nin ‘Şehir Hastaneleri’, HDP’nin ‘Tahir Elçi Cinayeti‘, CHP’nin ‘Kadına Yönelik Şiddet’ araştırma önergelerinde iktidar ve muhalefet parmakla sayılabilen koltuklardan birbirlerini suçladı.


CHP Grup Başkanvekili, “Biz gerek İYİ Parti’nin, gerek Cumhuriyet Halk Partisi’nin gerek Halkların Demokratik Partisi’nin vermiş olduğu grup önerilerinde konuşmadığımız gibi, bunlarla alakalı olarak hiçbirinin lehlerinde de bu zamana kadar oy kullanmamış bulunmaktayız”.

Medyafaresi.com'dan Hülya Karabağlı'nın haberine göre 1 Ekim 2019 tarihinde üçüncü yasama yılına başlayan TBMM’de erken yorgunluk başladı.

TBMM Genel Kurulu’nun dün oturumunda İYİ Parti’nin ‘Şehir Hastaneleri’,  HDP’nin ‘Tahir Elçi Cinayeti ‘  CHP’nin ‘Kadına Yönelik Şiddet’ araştırma önergelerinde iktidar ve muhalefet parmakla sayılabilen  koltuklardan birbirlerini suçladı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, İYİ Parti grup önerisinin oylamasında AK Parti Grubunda 35, CHP, HDP ve İYİ Parti’nin toplam 51 kişi olduğunu belirtip oylama sonucuna itiraz ederken, MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül de, CHP’nin ‘Kadına Yönelik Şiddet’ önergesinin arkasında 35-40 kişi ile durduğunu belirtti.

MHP Grup Başkanvekiline, CHP’li Servet Ünsal dan, “Sen kendine bak ya 3 kişisiniz’ sataşması geldi. 

Genel Kurul’da MHP Grup Başkanvekili Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül’ün açıklamaları da dikkat çekti.  

Siyasi duruşlarına vurgu yapan Bülbül, “Biz gerek İYİ Parti’nin gerek Cumhuriyet Halk Partisinin gerek Halkların Demokratik Partisinin vermiş olduğu grup önerilerinde konuşmadığımız gibi, bunlarla alakalı olarak hiçbirinin lehlerinde de bu zamana kadar oy kullanmamış bulunmaktayız” dedi.

TBMM’de, AKP’nin 290, CHP 139, HDP 62, MHP 49, İYİ Parti 39, SP 2,  TİP 2, DP 1, BBP 1, Bağımsız milletvekili sayası da 4.

Genel Kurul’un dünkü oturumundan bazı bölümler şöyle.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Şimdi, Sayın Başkanım, biraz önce İYİ PARTİ grup önerisinin oylamasında "Kabul edenler… Etmeyenler… Kabul edilmemiştir." dediniz, tutanağa böyle geçti.

Şimdi, Kocaeli Milletvekilimiz, Grup Yönetim Kurulu Üyemiz Tahsin Tarhan aynı anda hemen AK PARTİ Grubunda kaç kişi olduğunu saydı -bana verdiği bilgi 35'dir- CHP, HDP ve İYİ PARTİ Grubunda -ki HDP de kabul oyu kullanmıştı- bu üç grubun Genel Kurulda bulunan milletvekili sayısını da 51 olarak tespit etti grup yönetim kurulu üyemiz, bana verdi.

BAŞKAN - Yok, Başkanlık Divanının böyle bir tespiti yok.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Usul tartışması talep ediyorum, aleyhinize söz talep ediyorum.

RAMAZAN CAN (Devamla) - Burada şunu söyleyebilirim: Sayı itibarıyla, AK PARTİ ve Milliyetçi Hareket Partisi Grubu itibarıyla, Cumhuriyet Halk Partisi, HDP ve İYİ PARTİ'nin toplamından fazla idik.

KÂTİP ÜYE NURHAYAT ALTACA KAYIŞOĞLU (Bursa) - Oylama sırasında ben buradan özellikle baktım AK PARTİ Grubu diğer gruplardan daha azdı, hatta Milliyetçi Hareket Partisi Grubundan el kalktığını görmedim. Bu itiraz üzerine Başkanıma dedim ki: Evet Başkanım, oylama sırasında ben tam olarak saymadım ama AK PARTİ Grubu bu gruplardan azdı parmak sayısı olarak. Bunu söylediğimde… (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - İYİ PARTİ'nin vermiş olduğu öneriye karşı veya diğer siyasi partilerin vermiş olduğu önerilerine karşı ortaya koymuş olduğu tavır, meselenin esasına yönelik algımızı, anlayışımızı, tavrımızı ortaya koymaz. Dolayısıyla bu siyasi bir duruştur. Biz gerek İYİ PARTİ'nin gerek Cumhuriyet Halk Partisinin gerek Halkların Demokratik Partisinin vermiş olduğu grup önerilerinde konuşmadığımız gibi, bunlarla alakalı olarak hiçbirinin lehlerinde de bu zamana kadar oy kullanmamış bulunmaktayız. Kaldı ki bu mesele de, oy kullanılmamış olan bu işlere, kadına şiddet gibi, halkımızın, milletimizin topluca ortak kanaat sahibi olduğu, beraber tavır almaya çalıştığı bir mesele de bizim bu işe karşı olduğumuz anlamı taşımayacağı gibi, şu an Meclisteki mevcut sayısal duruma bakıldığında, teklif sahibi olan Cumhuriyet Halk Partisinin…

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - …140 kişilik bir grubun 30-40 kişiyle burada bu teklifin arkasında durmasını da…

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Sen kendine bak.

SERVET ÜNSAL (Ankara) - Sen kendine bak ya, 3 kişisiniz.

MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - ...sayın hatibin bulunduğu partinin, İYİ PARTİ'nin de 13-14 kişiyle buna destek olmasını da değerlendirdiğimizde, o zaman meseleyle alakalı olarak samimiyet incelemesi veya samimiyet noktasındaki değerlendirmenin çok daha farklı yapılması gerekmektedir.

Dolayısıyla araştırma önerileri üzerinden yürütülen bu siyasi faaliyetle alakalı olarak bu zamana kadarki yapılan gayrisamimi değerlendirmeleri asla ve asla kabul edemeyeceğimizi, toplumumuzun genelini ilgilendiren meselelerle alakalı olarak yüce Meclisin hep birlikte aslında bir hassasiyet sahibi olduğunu, bunun dışında, bunun karşısında yapılan bütün değerlendirmeleri de topluca reddettiğimizi açıkça ifade etmek istiyorum. (MHP sıralarından alkışlar)

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Yani partilerin milletvekilleri "Senin şu kadar milletvekilin var, benim bu kadar var." polemiğini de hangi konu olursa olsun doğru bulmam. Burada önemli olan partilerin tavrıdır. Biz şunu biliyoruz: Birinci partinin ve onun yanına bir parti daha eklenmeden zaten Meclisten hiçbir şey geçmez, geçemez. Yani, dolayısıyla bu dengeyi herkesin bilmesi ve doğal, millî iradenin bir yansıması olan bu dengeyi de hepimizin kabul etmesi lazım, burada bir itiraz yok, buna itiraz etmiyorum. Yani burada nedir? 301'i kim buluyorsa onun teklifi kabul edilecek. Orasıydı, burasıydı bunun kurcalanmasını da bu yönüyle doğru bulmuyoruz.

FATMA KURTULAN (Mersin) - Onlar da AKP gibi sadece "Kabul edenler… Etmeyenler…" meselesi geldiğinde görevlerini hatırlıyorlar. Dolayısıyla, MHP'nin böyle bir rahatsızlık duyması doğaldır. Onlara oy verenler… Bu ülkenin refahı, huzuru için toplumu ilgilendiren her türlü konuda çok değerli araştırma önergeleri geliyor, bunlara, toplumun ihtiyacına lütfen biraz kulak versinler. AKP'nin eteklerini didiştirmekten vazgeçip, AKP'ye dizayn vermekten vazgeçip biraz toplumsal sorunlarla ilgilenirlerse böyle bir basınçtan kurtulurlar diyorum.

MUHAMMET EMİN AKBAŞOĞLU (Çankırı) - AK PARTİ bütün grubuyla burada ancak bu önergeleri verenlerin maalesef kendi sayılarını dolduracak, kendilerinin sayısal bir çoğunluğu söz konusu değil; kendi sayılarını tutturamama durumu söz konusu. Bunun da tespit edilmesi lazım.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Şimdi, aslında anlamsız bir tartışma yürüyor ama madem yürütülmek isteniyor, yürütelim. "Efendim, biz şu kadar buradayız, biz bu kadar buradayız…" Şimdi, Sayın Cumhurbaşkanı 2 defa AK PARTİ Grubunun Genel Kurula ilgisizliğinden müşteki oldu, Grubu millete şikâyet etti. Şu anda AK PARTİ Grubundan 70 kişi Genel Kurulda. Biraz önce kabul edilen oylamada 160 civarında sayın milletvekili buradaydı. "Tam kadro buradayız." diyorsunuz, e, sizin milletvekilleri başka partiye mi gitti? 125 AK PARTİ milletvekili Mecliste değil. Orasında değilim.

Şöyle bakılırsa, üye tam sayısına oranlarsanız, an itibarıyla Mecliste en kalabalık grup Cumhuriyet Halk Partisi, üye tam sayısına oranlarsanız. (CHP sıralarından alkışlar) Bu da mesele değil. Şu anda Parlamentoda Plan ve Bütçe Komisyonu çalışıyor, yurt dışında görevli milletvekilleri var. Buradan kimse bir şey elde edemez.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Ama Meclisten beklentiler var, lokal ya da genel sorunlar var. Muhalefet partilerinin kanun yapma ehliyeti olmadığına göre -yani çoğunluk bakımından, burada yanlış anlaşılmasın- yapabilecekleri tek şey var; Türkiye'de yaşanan sorunları, lokal ya da genel sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul gündemine getirmek. Bunun yolu araştırma önergesi vermektir. Bunu vermeye devam edeceğiz. Biz burada 139 kişi olsak da, tam kadro olsak da araştırma önergesi diğer siyasi partilerin desteğini almadan zaten kabul edilmiyor. Bunun bilincindeyiz. Buradan yürüyerek "E, siz önerge verdiniz de 40 kişiydiniz, 50 kişiydiniz." denirse bu olmaz. Buna gerek yok.

MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - Üstünüze düşeni yapın diyoruz. Üstünüze düşeni yapın.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - O zaman her gün çetele tutacağız, hiç gerek yok. Milletimiz, Meclisteki boş koltukları görüyor.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

MUHAMMET EMİN AKBAŞOĞLU (Çankırı) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.

Araştırma önergeleri verilmesinden hiç kimsenin rahatsızlık duyduğu söz konusu değil, her türlü önerge getirilebilir, getiriliyor nitekim ve biz de görüşlerimizi ortaya koyuyoruz. Bununla beraber, hem bir taraftan "Yoksunuz." diye suçlayıp hem de oradan kıyas yapıp kendi oranının daha fazla olduğunu hakikat hilafına beyan etmek doğru değil.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Sayalım. Kapıları kilitleyelim, sayalım.

Hülya Karabağlı – Medyafaresi.com


tbmm, meclis, boş koltuklar
ÖNCEKİ Ali Babacan’ın akıl hocası Daron Acemoğlu mu? SONRAKİ Abdulkadir Selvi’den flaş iddia: AKP’li vekillere konulan Babacan yasağı!