• USD  32,44
  • EURO  34,74
  • BORSA  9.915,62
  • ALTIN  2.438,67
SON DAKİKA

Meclis’te İdlib kapalı oturuma kimler katılıyor?

Meclis’te İdlib kapalı oturuma kimler katılıyor?

03 Mart 2020 09:45

TBMM Genel Kurulu, 33 askerin şehit edildiği idlib’de yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere 3 Mart 2020 günü kapalı oturum yapacak.


Hülya Karabağlı - Turkiyegundemi.com

AKP’nin kapalı oturum teklifine karşı HDP toplantının açık oturumla ele alınmasını öngören teklifini sunacak.  

Genel Kurul’da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Cavuşoğlu bilgilendirme yapacak. Bakanların ardından guruplar 10’ar dakikalık söz hakkını kullanacak. 

İdlib konusunun açık oturumla ele alınması talebinde bulunan HDP’nin kapalı oturuma katılacağı belirtildi.

CHP, İYİ Parti Grubu ile BBP, DP temsilcilerinin de hazır bulunmaları bekleniyor. Kapalı oturuma yeminli stenograflar katılabiliyor. İçtüzüğe göre, kapalı oturum görüşmeleri hakkında açıklama yapılamıyor ve devlet sırrı olarak saklanıyor.

Tutanak, özetiyle birlikte bir zarfa konularak, katip üyelerce mumla mühürlenip, Meclis arşivine teslim ediliyor. Kapalı oturum tutanakları, 10 yıl geçtikten sonra yayımlanabiliyor.

HDP’li Oluç: Biz bu kapalı oturum meselesini yanlış buluyoruz.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

 Oluç, Meclis’te yarın İdlib gündemiyle yapılacak kapalı oturuma dikkati çekerek, “Biz bu kapalı oturum meselesini yanlış buluyoruz. Meclis bugüne kadar zaten olağanüstü toplanmalıydı, bu toplanmayı gerçekleştiremedi. NATO toplandı, Avrupa Birliği toplandı, Birleşmiş Milletler toplandı ama TBMM bir türlü toplanamadı” dedi.

“KONUYU HALKTAN GİZLİYORLAR”

Oturumun neden “gizli” diye eleştiren Oluç, “Putin ve Trump’ın bildiği her şeyi neden Türkiye halkından gizliyorsunuz? Neden İdlib meselesi halkın gözü önünde değil de kapalı kapılar ardından tartışılacak? Bunun hiçbir açıklaması yok. Biz biliyoruz, bu kapalı oturumda hiçbir gizli bilgi vermeyecek. Ne Dışişleri Bakanı ne Milli Savunma Bakanı ne yürütme sözcüleri herhangi bir gizli bilgi paylaşamayacaklar. Her gün gazetecilere söylediklerini kapalı oturumda tekrarlayacaklar. Muhalefet de eleştirilerini tekrarlayacak. Dolayısıyla kapalı oturum yapmak demek, aslında çok önemli bilgileri iktidar sanki muhalefetle paylaşıyormuş da halkın bilmemesi gereken konular varmış gibi bir davranıştır. Kapalı oturum yapılmasının aslında konuyu halktan kaçırmak olduğunu düşünmüyoruz” diye konuştu.

TBMM’de kapalı oturum düzenlemesi şöyle:

Kapalı oturum

Milletvekilleri, Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, bakan yardımcıları ve üst kademe kamu yöneticileri ile görevi gereği toplantıda bulunması gereken kamu görevlileri dışında kimsenin katılamadığı, tutanakları en az 10 yıl yayımlanmayan ve toplantı içeriğinin devlet sırrı olarak saklandığı Genel Kurul toplantısıdır (İçtüzük. Madde 70 ve 71). Komisyonlar da kapalı oturum yapabilirler (İçtüzük madde 32).

İç tüzük düzenlemeleri

MADDE 70- Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, bir siyasî parti grubunun yahut yirmi milletvekilinin yazılı istemi üzerine kapalı oturum yapabilir.

Kapalı oturum önergesi verilince, kapalı oturumda bulunabilecek şahıslar dışında herkes, toplantı salonundan çıkarılır. Salon boşaldıktan sonra kapalı oturum önergesinin gerekçesi dinlenir. Bu gerekçe siyasî parti grubu sözcüsü veya önergedeki birinci imza sahibi milletvekili yahut onun göstereceği bir diğer imza sahibi milletvekili tarafından açıklanır. Genel

Kurul işaret oyuyla karar verir.

Yukarıdaki fıkrada söz konusu görüşmelerin tutanakları kâtip üyelerce tutulur. Ancak, Genel Kurul uygun görürse, yeminli stenolar bu görevi yerine getirebilirler. Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, bakan yardımcıları ve üst kademe kamu yöneticileri 62 nci maddede belirtilen hallerde aynı maddede belirtilen usulle kapalı oturumlarda bulunabilirler.

Kapalı oturum sırasındaki görüşmeler hakkında, kapalı oturumda bulunanlar ve bulunma hakkına sahip olanlar tarafından hiçbir açıklama yapılamaz. Bunlar Devlet sırrı olarak saklanır.

Kapalı oturumu gerektirmiş olan sebep ortadan kalkınca, Başkan, açık oturuma geçilmesini teklif eder. Genel Kurul işaret oyuyla karar verir.

Kapalı oturum tutanakları

MADDE 71- Kapalı oturum tutanaklarının birleştirilmesinden sonra, kapalı bir oturum akdedilerek eski tutanak özeti okunur. Özetle birlikte tutanak bir zarfa konarak hazır bulunan kâtip üyeler tarafından hemen mumla mühürlenir ve Meclis arşivine verilir.

Kapalı oturum tutanakları ve özetleri, kapalı oturum tarihinden itibaren on yıl geçtikten sonra yayımlanabilir. Bunların daha önce veya sonra yayımlanması hususunda Genel Kurul, Danışma Kurulunun teklifi üzerine işaret oyuyla karar verir.


ÖNCEKİ İBB'den Metroda koronavirüs önlemi SONRAKİ İlaçta yeni düzenleme