• USD  32,27
  • EURO  34,85
  • BORSA  10.268,58
  • ALTIN  2.415,23
SON DAKİKA

MHP ve HDP eş ana muhalefet mi oluyor?

MHP ve HDP eş ana muhalefet mi oluyor?

25 Haziran 2015 23:23

Meclis'te aldığı oy oranı yüksek olan parti mi ana muhalefet olacak, yoksa koltuk sayısı fazla olan mı? HDP ile MHP arasında şimdiden bunun tartışması başladı.


FOX Ana Haber, HDP ile MHP arasında yaşanan ana muhalefet olma tartışmasını gündeme taşıdı. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 'Biz ana muhalefet olacağız' derken, MHP'li Oktay Vural 'Ana muhalefet olma hakkı MHP'nindir' diyor.

MHP, 7 Haziran Genel Seçimi'nden 16.4 oy oranı ile çıktı. HDP ise 13.1 oy oranına sahip. Ancak iki partinin sandalye sayısı eşit. HDP ve MHP Meclis'te 80'er koltuğa sahipler. İki parti arasındaki tartışma da bu noktada başlıyor.

MHP'li Oktay Vural 'Oy oranı fazla olan ana muhalefet partisi olacaktır. Kanunun hükmü de budur. Bize düşen ana muhalefet olmaktır' açıklamasında bulundu.

HDP'nin ise bu açıklamaya itirazı var; "esas olan Meclis'teki temsil yani sandalye sayısıdır diyerek. Vural'ın açıklamasına karşılık, Demirtaş, 'Biz seksen milletvekilimiz ile hazırız' ifadelerini kullandı. 

HDP'li Pervin Buldan'a göre ise başka ihtimaller de söz konusu. Buldan, ana muhalefeti temsil edecek partinin kur'a çekimi ile belirlenebileceğini, ya da eş ana muhalefet çözümüne gidilebileceğini açıkladı. Buldan, 'Bence ikimiz de olacağız. İki partinin olmasında da bir engel yok. Eş ana muhalefet.' dedi.

Her iki parti de ana muhalefet olma isteğinden vazgeçmiyor. Ana muhalefet sıfatı, Anayasa Mahkemesi'ne 110 milletvekili imzası şartı aranmaksızın itiraz hakkı veriyor.

Peki, bu ihtimal gerçekleşebilir mi? Birbirinin taban tabana zıttı olan HDP ve MHP eş ana muhalefet görevini üstlenebilir mi? Bunu ilerleyen günlerde göreceğiz...

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

MEDYAFARESİ - Dilay Sarkiler


hdp, haber, haberler, mhp, fox tv, ana muhalefet, Ana Haber, eş ana muhalefet
ÖNCEKİ Erdoğan Kobani saldırısını kınadı SONRAKİ Kapadokya'da balon alev aldı: Çok sayıda yaralı!