• USD  32,31
  • EURO  34,86
  • BORSA  10.283,88
  • ALTIN  2.410,56
SON DAKİKA

Milletvekillerine ek 5 bin liralık gelir?

Milletvekillerine ek 5 bin liralık gelir?

03 Aralık 2018 10:01

Milletvekillerine aylık yaklaşık 5 bin TL’lik bir ek gelir anlamına gelen yönetmelik tartışma yarattı.


Milletvekillerinin kullanmadığı haberleşme giderlerinin ulaşım gideri olarak ödenmesine ilişkin “TBMM Başkanlığı Haberleşme ve Ulaşım Yönetmeliği” taslağı hazırlandı. Buna yapılan ekleme ile milletvekillerine ek 5 bin TL'ye varacak bir ek ödeme imkanı getiriliyordu. 

Milliyet'in haberine göre, bürokrasinin uyarması ve CHP'nin karşı çıkması üzerine TBMM Başkanı Binali Yıldırım bu değişikliği askıya aldı. 

Mevcut “TBMM Haberleşme Yönetmeliği”nin yürürlükten kaldırılmasını öngören taslağın amaç ve kapsam bölümüne “Milletvekillerinin her türlü ulaşımla ilgili hizmetlerinin yerine getirilmesi ile ilgili iş ve işlemler” ibaresi eklendi.

1 Ocak 2019’da yürürlüğe sokulması planlanan yönetmelikte makam aracı tahsis edilenler ile resmi görevli olanlar kapsam dışı tutuldu. Ödemelerin makam aracı olmayan milletvekillerinin yurt içindeki ulaşım giderleri ile sınırlandığı ifade edildi.

MİLLETVEKİLLERİNE EK GELİR

Yönetmeliğin “tahakkuk hizmetleri” başlığında ise kurum tarafından ödenmesi gereken ulaşım giderlerine ait fatura veya fatura yerine geçen belge getirilmesinin yeterli olduğu ifade edildi. Böylece benzin, uçak bileti gibi belgelere dayanılarak ödeme yapılabilecekti.

Bu değişiklik milletvekillerine aylık yaklaşık 5 bin TL’lik bir ek gelir anlamına geliyor. Yönetmeliğin 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmesi planlandığı için düzenlemede milletvekillerinin zamlı maaşları esas alınacak. Bu da bir milletvekilinin iki aylık maaş tutarı olan yaklaşık 46 bin TL civarında bir haberleşme ödeneği demek oluyor. Yeni düzenleme haberleşme gideri yapmayan veya çok düşük tutan vekile aylık yaklaşık 4-5 bin TL ek gelir sağlıyor.

YAZININ TAMAMI


tbmm, milletvekili, haberleşme, ek gelir, ulaşım gideri
ÖNCEKİ MHP için son dakika uyarısı SONRAKİ Memurlar için flaş talep