• USD  32,44
  • EURO  34,74
  • BORSA  9.915,62
  • ALTIN  2.438,67
SON DAKİKA

O bölgeye operasyon sinyali

O bölgeye operasyon sinyali

18 Aralık 2017 08:32

Geçen hafta ABD’li, Iraklı ve Rus komutanlarla Akar’ın görüşmelerinin ardından Türkiye’nin YPG kontrolündeki bölgeye operasyon yapacağı beklentisi artt


Rus lider Vladimir Putin’in Türkiye ziyareti öncesi Suriye’ye uğrayıp bu ülkedeki “askerlerin çekileceğini” açıklamasının ardından Afrin’e yönelik harekât beklentisi oluştu. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın geçen hafta ABD’li komutanlar Orgeneral Joseph Votel, Orgeneral Curtis Scaparotti ve Irak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Osman Ganimi ile bir araya gelmesinin ardından Rus mevkidaşı Orgeneral Valery Gerasimov’la Ankara’da görüşmesi Afrin’e yönelik harekât öncesi temaslar olarak yorumlandı.

Başkentte kulislere yansıyan bilgilere göre görüşmelerin odak noktasını Afrin oluşturuyor. Votel’in Suriye’deki YPG ile askeri düzeyde ilişkileri yürüten en üst düzey komutan olması nedeniyle, Türkiye-ABD arasında bu konuya ilişkin en üst düzey temasın gerçekleştirildiğine dikkat çekiliyor. Türkiye’nin olası harekât için hazırlıklarını tamamladığı Afrin bölgesinde ABD askeri varlığı bulunmuyor. Afrin’deki YPG’liler, Esad rejimi kontrolündeki Halep üzerinden Kobane ile iletişimi sağlıyor. Esad rejimi kontrolündeki bölgelerde Rus askerlerinin varlığı da biliniyor. Putin’in “çekilme” emri Türkiye açısından Afrin nedeniyle önem taşıyor. Putin’in Türkiye ziyaretinin ardından Rus Genelkurmay Başkanı Gerasimov’un Ankara’ya gelmesi ve temasları, Afrin beklentilerini de yoğunlaştırdı.

Türkiye’nin Afrin’le sınır bölgesine askeri tertiplenmesini tamamladığı, ayrıca İdlib’deki gerginliği azaltma bölgesindeki görev kapsamında YPG’nin güney yönünde ilerlemesini engellemek için gözlem noktaları oluşturduğu da biliniyor.


suriye, ypg, abd, esad, idlib, Afrin, gerasimov
ÖNCEKİ Igor Tudor'la yollar ayrıldı SONRAKİ Üniversitelerde ALES şoku: 20 bin şüpheli araştırılıyor