• USD  32,39
  • EURO  34,79
  • BORSA  10.152,68
  • ALTIN  2.403,47
SON DAKİKA

Ramazan ayı başladı.. İlk kez sahura kalkılıyor

Ramazan ayı başladı.. İlk kez sahura kalkılıyor

15 Haziran 2015 17:04

On bir ayın sultanı ramazan, 17 Haziran Çarşamba kılınacak teravih ile başlayacak


Müslümanlar bu gece ramazan ayının ilk orucunu tutmak için sahura kalkacak. 1 aylık ramazan ayının bu yılki teması “Vakit iyilik vakti. Bu ramazan ve her zaman” olarak belirlendi. Bu vesileyle basın toplantısı düzenleyen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ramazan ayının bir ruhu olduğunu söyledi ve “Ramazanı, eğlence sektörüne dönüştürerek onun ruhunu asla incitmeyelim. Yoksa ramazan bizi değiştirmez. Biz ramazanı değiştirmeye kalkıştığımız zaman, ramazanın bize getirdiği o barışı, adaleti, kardeşliği de elimizle itmiş oluruz. Biz ramazanı değil, ramazan bizi değiştirsin” dedi. Görmez, ramazan ayının ilk gününden itibaren Kuran yayını yapan tematik bir radyo istasyonunun Ahmet Hamdi Akseki Camii’nin altında yayın hayatına başlayacağını belirtti. Radyonun 7/24 yayın yapacağı bilgisini veren Görmez, “Mekke’de, Kahire’de, Şam’da on yıllardır günde 24 saat yayın yapan Kuran radyoları vardı. Bundan sonra Ankara’dan da 24 saat milletimize Kuran’ı okuyan, Kuran’ı anlatan, Kuran’ın ruhu ile onları tanıştırıp buluşturan, bizim sustuğumuz, konuşmadığımız, Kuran’ın konuştuğu bir radyomuz olacak inşallah” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, ramazan ayında televizyonlarda yapılacak iftar ve sahur programlarına katılan hocalara da şu uyarılarda bulundu: “Ramazan aylarında yoğunlaşan dini programları yapan hocalarımızdan, kardeşlerimizden bir istirhamım var. Ramazanda mümkün olduğu kadar milletimizi Kuran ile buluşturmaya, Kuran ile tanıştırmaya çalışın. Mümkün olduğu kadar Peygamber’imizin sahih sünnet bilgisiyle tanıştıralım. Kendimiz Kuran’ın önünde olmadan, Kuran’ı daima önümüzde tutarak bu programlarda asıl gayemizin insanlarımızı, Kuran’ın hakikatler dünyasıyla tanıştırmak olduğunu unutmayalım.”

ORUÇ İLE İLGİLİ İLGİNÇ SORULAR

Diyanet işleri Başkanlığı’nın dini bilgilendirme platformuna ramazan ayı ve oruç ile ilgili ilginç sorular geldi. Diyanet’e yöneltilen sorular ve yanıtlar şöyle:

GÖZ DAMLASI ORUCU BOZAR MI?

-Göze damlatılan ilacın bir kısmı dışarıya atılmakta, bir kısmı göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda emilerek vücuda alınmaktadır. Damlanın çok az bir kısmının, sindirim kanalına ulaşma ihtimali bulunmaktadır. Bu bilgiler ışığında göz damlası orucu bozmaz. -Akciğer hastalarının kullandıkları spreyden, 1/20 ml. gibi az bir miktar ağza sıkılmaktadır. Bunun bir kısmı ağız ve nefes borularında yok olmaktadır. Mideye ulaştığı konusunda bir bilgi yoktur. Astımlı hastaların nefes almak amacıyla ağıza püskürtülen ilaç, orucu bozmaz.

DİL HAPI KULLANMAK ORUCU BOZAR MI?

-Bazı kalp rahatsızlıklarında dil altına konulan ilaç, doğrudan ağız dokusu tarafından emilip kana karışarak kalp krizini önlemektedir. Söz konusu ilaç, ağız içinde emilip yok olduğundan mideye bir şey ulaşmamaktadır. Bu yüzden dilaltı hapı kullanmak orucu bozmaz. -Tedavi amacıyla burna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0.06 santimetreküptür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte olup, çok az bir kısmı ise mideye ulaşmaktadır. Bu da dini açıdan abdestte ağza su vermede olduğu gibi af kapsamında değerlendirildiğinden orucu bozmaz.


ramazan, iftar, sahur, teravih, ramazan ayının ilk günü
ÖNCEKİ Suriyeli göçmenler savaştan kaçıyor SONRAKİ Türkiye 13 yıl aradan sonra koalisyonu tartışıyor