• USD  32,22
  • EURO  34,72
  • BORSA  10.234,82
  • ALTIN  2.410,44
SON DAKİKA

RTÜK: Terör haberleri konusunda çok hassasız

RTÜK: Terör haberleri konusunda çok hassasız

09 Şubat 2016 12:52

RATEM Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği’nin çalıştayında konuşan RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya televizyonları terör haberleri konusunda uyardı


Radyo televizyon yayıncılığında ülkemizin tek meslek birliği olan RATEM Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği’nin 15. Yıl Yönetim Çalıştayı, RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, Türksat Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül ve BTK Spektrum İzleme Dairesi Başkanı Yunus Şuayip Çetin’in de katılımıyla gerçekleştiridi.

Çalıştayın açılışında konuşan RATEM Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Gürsoy; geride bıraktıkları 15 yıl boyunca, ilişkide oldukları tüm paydaşlar ile birlikte radyo ve televizyon yayıncılığının ülkemizdeki gelişimine sağladıkları katkıları aktardı. Mevzuat gereği yalnızca RTÜK ile ilişkide görünmelerine rağmen, sektörün dengeleri itibariyle ilgili bakanlıklar, Türksat ve BTK gibi 7 farklı otoritenin de etki alanında olduklarına dikkat çekti. YILDA 385 MİLYON LİRALIK FAYDA SAĞLIYORUZ Radyo ve televizyon kuruluşlarının zorunlu yayınlarla kamuya yılda 385 milyon liralık fayda sağladığını aktaran Gürsoy, “Yerel, bölgesel ve ulusal gazetelere Basın İlan Kurumu aracılığıyla 400 milyon liralık kaynak aktarılıyor. Radyo televizyon kuruluşları böyle bir kaynaktan yararlanamadığı gibi, frekans ücreti, ticari iletişim payı, yayın izin bedeli ve lisans ücreti ödemekle birlikte bir de böyle bir zorunluluğu yerine getiriyor" diye konuştu. Yalnızca tütün ve tütün mamullerine yönelik kamu spotlarının ücretsiz yayınlanmasıyla başlayan zorunlu yayınların kapsamının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na kadar genişlediğini, bu konuda mutlaka yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı. RATEM Yönetim Kurulu Çalışma Grupları’nın “6112 ve 5846 sayılı kanunlar, Sayısal Karasal Televizyon ve Uydu Yayıncılığı, Sayısal Karasal Radyo ile ulusal ve yerel yayıncılık sorunları” konularında sunumlar yapmalarının ardından çalıştayda işbirliği içinde olunan kurumların temsilcileri de söz aldı. 

Söz konusu kanunun temelinde de eskimişlik olduğunu savunan Prof. Dr. Yerlikaya, yasanın ilgili maddesinin TRT'nin tek yayıncı olduğu dönemde konulduğuna dikkati çekti. RTÜK Başkanı Yerlikaya, şu değerlendirmelerde bulundu: "TRT döneminde bütün partiler eşit olarak radyo ve televizyondan istifade etsinler ve görüşlerini, fikirlerini halka aktarabilsin diye bu madde konmuştu. Aradan yıllar geçti. Şu anda 1700 civarında radyo ve televizyon uydu, IP, karasal ortamda var. Oldukça fazla, çoğulcu bir ortam. Demokrasi açısından çok güzel ve iyi bir şeydir. Buradaki yasa da çok eskimiştir. Artık her partinin kendisinin ifade edebileceği, bir veya birden fazla radyo ve televizyon kanalı vardır. Bir anlamda Şapka Kanunu gibi kalmış gibi bir yasadır. O bakımdan bunun da değiştirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Bunun için de biz gerekli görüşleri belirttik.

" RTÜK'ÜN HASSASİYETLERİ

RTÜK'ün 'çoğulcu medya, demokrasi ve çok seslilik' kavramları etrafında çeşitli eleştirilere konu olduğunu belirterek konuşmasına devam eden Prof. Dr. Yerlikaya, kurumun yayın yapıldıktan sonra müeyyide uyguladığı için sansürcü olarak değerlendirilemeyeceğini savundu. Ancak hangi ortam üzerinden yayın yaparsa yapsın tüm kuruluşları toplumsal sorumluluk bilinci içinde hareket etmeye çağıran Prof. Dr. Yerlikaya, son dönemde artan terör olayları karşısında bu noktaya daha da dikkat edilmesi gerektiğini savundu. RTÜK Başkanı, 'Haber atlamamak için incelemeden yanına verilen haberler nedeniyle kötü sonuçlar oluşmaktadır. Biz de müeyyide uygulamak zorundayız. Bu konuda çok hassasız" dedi.


terör, rtük, türksat, gıda, tütün, ilhan yerlikaya, ratem, yusuf gürsoy, tlevizyon, bölgesel, ulusal
ÖNCEKİ 3. havalimanının ismi ne olacak? SONRAKİ Davuttoğlu: Hak eden cevabını alır