• USD  32,34
  • EURO  34,81
  • BORSA  10.276,88
  • ALTIN  2.393,53
SON DAKİKA

Sayıştay’daki sürpriz istifaya tepki

Sayıştay’daki sürpriz istifaya tepki

06 Kasım 2018 13:25

2017'ye dair hazırladığı raporlarla, AKP'li belediyelerdeki usulsüzlerin çıkmasının ardından Sayıştay’da denetimden sorumlu başkan yardımcısının görevinden ayrılmasına Meclis’te tepki gösterildi.


2017'ye dair hazırladığı raporlarla, AKP'li belediyelerdeki usulsüzlerin çıkmasının ardından Sayıştay’da denetimden sorumlu başkan yardımcısının görevinden ayrılmasına Meclis’te tepki gösterildi.

Sayıştay'da denetim işlerinden sorumlu başkan yardımcılığı görevine Fikret Çöker'in yerine Zekeriya Tüysüz getirildi. Sayıştay’dan yapılan açıklamada, Çöker'in kendi isteğiyle görevinden ayrıldığı belirtildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Gençlik ve Spor Bakanlığının 2019 yılı bütçesinin görüşmeleri sırasında  söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Plan ve Bütçe Komisyonunda milletin bütçesinin görüşüldüğünü, Meclis adına denetim faaliyetini ise Sayıştayın yürüttüğünü belirtti. 

Bütçenin görüşüldüğü dönemde Sayıştayın Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Fikret Çöker'in görevinden alındığını ifade eden Paylan, "Yaklaşık 10 gündür tüm Türkiye Sayıştayın denetim raporlarını konuşuyor. Çünkü 2017'ye dair bulguları Sayıştay raporlarından öğrendik. Belli ki birileri bakanlıklar ve diğer kurumlardaki bulgulardan rahatsız olmuş. Bu görevden alma niçin oldu? Bunu buradan sorgulamalıyız." dedi. 

Bunun üzerine Komisyon Başkanı Bilgiç, Paylan'a "Papatya falı açıyorsunuz. Sayıştay’ın kendi içindeki tasarrufunu burada tartışmanın bir anlamı yok. Yapılan değişiklikler Plan ve Bütçe Komisyonunun konusu değil. Sayıştay üyelerini Meclis seçiyor ama müdahale Meclise ait değil. Siz yargıya müdahale etmeye çalışıyorsunuz." karşılığını verdi. 

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da bütçe denetiminin yapıldığı günlerde Sayıştaydan bir tasarrufun olduğunu ancak Bilgiç'in komisyon üyelerine konuşma fırsatı vermediğini ileri sürdü. Bekaroğlu, "Denetim yapılırken Sayıştaydan bir tasarruf oluyor. Konuşma fırsatı vermiyorsunuz. Bir de uzun sopa verelim kafamıza kafamıza vurun." diye tepki gösterdi. 

 SAYIŞTAY’DA SÜRPRİZ GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ

Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleriyle bakanlıkları, belediyeleri ve devlete ait şirketleri denetleyen Sayıştay'ın üst yönetiminde 2 Kasım 2018 günü dikkat çeken bir değişiklik yaşandı. 1992'den bu yana kurumda görev yapan Denetim İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Fikret Çöker, görevinden ayrıldı. Çöker'in yerine 2011 yılında Sayıştay üyesi seçilen Zekeriya Tüysüz atandı. Atama kararı, Sayıştay'ın internet sitesinde de yer aldı.Buna göre Tüysüz, yeni görevine 2 Kasım 2018'de başladı.

Denetimin başındaki isim olan Fikret Çöker'in kendi isteğiyle görevden ayrıldığı öğrenildi.

Sayıştay'ın 2017'ye dair hazırladığı raporlar, günlerdir gazetelere haber olmuş, özellikle AKP'li belediyelerdeki usulsüzleri ortaya koymuştu. 

SAYIŞTAY AÇIKLAMASI

Sayıştay, basında Çöker'in görevden alındığına yönelik haberlerin çıkmasının ardından şu açıklamayı yaptı:

"Bazı basın yayın organlarında; Kamu kurum ve kuruluşlarının 2017 yılı denetimleri sonucunda Sayıştay’ca düzenlenen raporlarında yer alan usulsüzlük ve yolsuzluklar nedeniyle denetimden sorumlu Başkan yardımcısı Fikret ÇÖKER‘in görevinden alındığı yönünde gerçeği yansıtmayan haberler yer almaktadır.

Fikret ÇÖKER, 1992 yılında Sayıştay’da, 'denetçi' olarak göreve başlamış, 2014 yılında 'Sayıştay üyesi' seçilmiş Başkanlık makamınca, 13.07.2016 tarihinde denetimden sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görevlendirilmiş olup, Sayıştay üyeliğine dönme yönündeki talebi başkanlık makamının 02.11.2018 tarih ve 1854437 sayılı yazısı ile uygun bulunmuştur. Tesis edilen işlemin, talebine binaen yapıldığı Başkanlık onayında belirtilmiş olup, yayımlanan Sayıştay raporları ile herhangi bir ilişkilisi bulunmamaktadır.

Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcılığına, 1992 yılında Sayıştay’da denetçi olarak göreve başlayan, 2011 yılında Sayıştay üyesi seçilen Dr. Zekeriya TÜYSÜZ görevlendirilmiştir."


meclis, sayıştay, fikret çöker, zekeriya tüysüz
ÖNCEKİ Fahiş fiyatlar cepten tespit edilecek SONRAKİ Kılıçdaroğlu: Teslim alınan bir cumhurbaşkanı var