• USD  32,22
  • EURO  35,13
  • BORSA  10.241,35
  • ALTIN  2.476,84
SON DAKİKA

Sencer Ayata: Y Kuşağı da AKP'den kopuyor

Sencer Ayata:  Y Kuşağı da AKP'den kopuyor

31 Ağustos 2020 11:28

Z Kuşağı olarak adlandırılan kuşak ne kadar türdeş ve siyasette belirleyici olmaları ne şekilde olacak


Sencer Ayata: Sadece 'z kuşağı' değil 'y kuşağı' da AKP'den kopuyor



Sencer Ayata: Sadece 'z kuşağı' değil 'y kuşağı' da AKP'den kopuyor
Haziran ayında AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gençlerle YouTube üzerinden bir araya geldiği yayın “dislike bombardımanı”na tutuldu. Sosyal medyada #OyMoyYok etiketli muhalefet gündem oldu. Aynı haftalarda Trump’ın pandemi günlerinde yaptığı mitingin koltukları “TikTok’çular” tarafından rezerve edildi, bu vesileyle ABD lideri boşluklarla dolu bir basketbol arenasında konuşma yaptı. Bu gelişmelerin ardından Türkiye’de de yoğun bir “Z kuşağı tartışması” başladı.

Türkiye’nin dünyada da bilinen toplum bilimcilerinden olan, Harvard ve Oxford Üniversitesi’nde misafir akademisyen olarak bulunan, geçtiğimiz dönemde parlamentoya giren ve CHP yönetiminde görev üstlenen ODTÜ Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sencer Ayata, t24'ten Metin Kaan Kurtuluş'a yaptığı açıklamalarda Z kuşağının “türdeş bir kütle” olmadığına vurgu yapıyor:



“Üniversite öğrencileri, kayıt dışı çalışan gençler, ev kızları, çocuk yaşta evlendirilenler, göçmen çocuklar... Bunların yaşam koşulları o kadar farklı ki... Sınıf, kır-kent, kadın-erkek farklılıkları bir o kadar önemli. Doğu Anadolu’nun bir köyünde, 11 nüfuslu yoksul bir hanede, okumayan, tarlada çalışan, ev işine koşturan 17 yaşındaki bir kız çocuğu bir yanda.... İstanbul’un önde gelen liselerinden birinde okuyan, üniversite eğitimi için Harvard’a, Stanford’a girme hazırlığı yapan, dünyanın yarısını gezmiş, iki yabancı dil bilen, genç alt kültürlerinin modalarını yakından izleyen bir lise son öğrencisi diğer yanda...”

Prof. Ayata, bu neslin türdeş bir kitle olmamakla birlikte, birçoğunun rekabetçi kişilikleri, otoriteden hoşlanmamaları ve meraklı olmaları gibi ortak özellikleri olduğunu da vurguluyor.

“Sosyal medyanın gençlik hareketlerinin oluşumunda önemli bir rol oynadığına” dikkat çeken Ayata, bu vesileyle artık herkesin bilgi paylaşabildiğine ve her türlü haber ile yoruma ulaşabildiğine dikkat çekiyor. Ayata, sosyal medyanın olumsuz yanları olsa da geçmişte yaşanan örneklerden yola çıkarak demokratikleştirici bir etkisi olduğuna da işaret ediyor.


erdoğan, sencer ayata
ÖNCEKİ Kılıçdaroğlu'nun kızdıran mektup... SONRAKİ Mansur Yavaş'tan aşure isteyen hemşireye tehdit