• USD  32,44
  • EURO  34,74
  • BORSA  9.915,62
  • ALTIN  2.438,67
SON DAKİKA

Sosyal medya şirketleri Türkiye'den çekiliyor mu ?

Sosyal medya şirketleri Türkiye'den çekiliyor mu ?

22 Temmuz 2020 11:45

Twitter, Facebook gibi milyonlarca kullanıcısı olan sosyal medya şirketlerine, bir dizi yükümlülük ve yaptırım öngören yasa teklifi kamuoyunda da tartışma yarattı. HDP'li Garo Paylan konuyla ilgili açıklamasında, şirketlerin Türkiye'den çekilebileceğini öne sürdü.


Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Twitter, Facebook gibi milyonlarca kullanıcısı olan sosyal medya şirketlerine, bir dizi yükümlülük ve yaptırım öngören yasa teklifi kamuoyunda da tartışma yarattı.


AK Parti, yasa teklifi ile suç unsuru içeren veya hakaret, özel yaşamın gizliliğinin ihlali, küfür gibi sakıncalı içerikler nedeniyle yaşanan "muhataplık sorununun" aşılması gerekçesine dayandırırken, muhalefet, yeni bir sansür kapısının açılacağı görüşünde.

Hatta, bazı sosyal medya kuruluşlarının, kendi ilkelerine uymadığı için Türkiye'den "çekilebileceği" endişesi dile getiriliyor.

AK Parti'nin ve MHP'nin ortak imzayla TBMM Başkanlığı'na sunduğu yasa teklifi, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınları Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun'un bazı maddelerinde değişiklik öngörüyor.

Facebook, Twitter, Whatsapp gibi mecraların "sosyal ağ sağlayıcısı" olarak tanımlandığı yasa teklifi ile ayrıca kullanıcılara, içeriğin arama motorlarından tümüyle silinerek, sakıncalı görülen içerikle ilgili "unutulma hakkı" sağlanıyor.

YASA TEKLİFİ NE GETİRİYOR?
AK Parti'nin "Almanya modeli" olarak lanse ettiği yasa teklifi ile getirilen bazı tartışmalı düzenlemeler şöyle:


Yasa teklifi ile yasada öngörülen yükümlülükleri yerine getirmeyen yer sağlayıcılara verilen idari para cezalarının artırılması öngörülüyor. Buna göre yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında, 10 bin liradan 100 bin liraya kadar verilebilen idari para cezası, 1 milyon liradan 10 milyon liraya kadar çıkarılacak.

UNUTULMA HAKKI: GEÇMİŞ SİLİNECEK
Düzenlemeyle kişilik haklarına saldırı, iftira, hakaret gibi nedenlerle içeriğin engellenmesi veya çıkarılmasının yanı sıra "unutulma hakkı" da kullanılabilecek. Bu durumda kişilerin isminin geçtiği ve "kişilik haklarına saldırı" olarak nitelendirdiği paylaşımlar arama motorlarında görülmeyecek.

Türkiye'de günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları, en az bir kişiyi temsilci olarak belirleyecek.

Teklife göre, Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirleyecek. Bu kişinin iletişim bilgilerine kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilecek şekilde internet sitesinde yer verilecek.

Sosyal ağ sağlayıcı bu kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini BTK'ya bildirecek. Temsilcinin gerçek kişi olması halinde Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olması zorunlu olacak.


türkiye, twitter, facebook
ÖNCEKİ Tuğçe yaşadığı tacizi sosyal medyadan duyurdu SONRAKİ Şifreli WhatsApp mesajlarına erişim sağlandı ml?