• USD  32,54
  • EURO  34,94
  • BORSA  9.716,77
  • ALTIN  2.438,27
SON DAKİKA

Soykırım destekçisi yazar Peter Handke Nobel Ödülü'nü aldı

Soykırım destekçisi yazar Peter Handke Nobel Ödülü'nü aldı

10 Aralık 2019 20:24

Srebrenitsa Soykırımı'nı inkar eden Avusturyalı yazar Peter Handke, Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nobel Ödülü'nün soykırım destekçisi yazara verilmesine "Irkçı isme ödül vermek, insan hakları ihlallerini ödüllendirmektir" sözleriyle tepki göstermişti.


Soykırım destekçisi Avusturyalı yazar Peter Handke, Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı. Avusturyalı yazar, on binlerce insanın ölümünden, tecavüzlerden sorumlu Bosna kasapları Miloseviç, Karadziç, Mladiç'in yanında durmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Nobel Ödülü'nün soykırım destekçisi yazara verilmesine ilişkin, "10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde, Nobel Edebiyat Ödülü'nün Bosna Hersek'te yaşanan soykırımı inkar eden bir şahsa verilmesi, insan hakları ihlallerinin ödüllendirilmesidir'' ifadelerini kullanmıştı.

TÖREN ÖNCESİ PROTESTO GÖSTERİLERİ

Stockholm'deki ödül töreni öncesinde dışarıda toplanan bir grup, Bosna Hersek'te işlenen soykırımı inkar eden ve her fırsatta eski Sırp lider Slobodan Milosevic'e duyduğu hayranlığı dile getiren Avusturyalı yazar Peter Handke'ye ödül verilmesini protesto etti. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı gösteride, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nin kararını gözden geçirmesi talep edildi. Grup daha sonra, Bosna Hersekli çok sayıda kurban yakının da katılacağı Norrmalmstorg Meydanı'ndaki gösteri alanına hareket etti.

SİYASİLERDEN ORTAK TEPKİ

Srebrenitsa Soykırımı'nı inkar eden Avusturyalı yazar Peter Handke'ye siyasiler de tepki göstermişti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Uluslararası alanda ikiyüzlülüğün, çifte standartlılığın acımasız trajikomik bir göstergesidir. İnsanlık suçu işlemiş olan ve bu insanlık suçu işlediği bütün dünya kamuoyu tarafından kabul edilen bir caniden övgü ile bahseden birisinin, ne edebiyat ile ne edebiyatçılıkla, ne de sanatla ilgisi olabilir. Böyle bir caniyi destekleyen de en az o cani kadar işlenen suçlardan sorumludur. Şiddetle kınıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

"ÖDÜL LEKE ALDI"

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "2019 Nobel Edebiyat Ödülü, Boşnak kardeşlerimizin katili, soykırım inkarcısı Peter Handke'ye verildi. Mazlum, mağdurdan yana olan, soykırıma karşı duran herkes bunu şiddetle kınamaktadır. Kendi işinizde başarılı olabilirsiniz, belki iyi bir yazar olabilirsiniz ama insan, vicdan sahibi değilseniz, yüreğiniz mazlum, mağdurdan yana değilse ne olursa olsun bunun bir karşılığı yoktur. Nobel Edebiyat Ödülü bugün itibarıyla leke almıştır, bu lekenin sahibi Peter Handke'dir." dedi.

"ÖDÜLLER KENDİNİ İMHA ETTİ"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Bugüne kadar dünya kamuoyunda görünenin, zannedilenin aksine Nobel Barış Ödüllerinin gerçekten barışa hizmet edecek ve insanlığa faydalı eserler veren yazarlara verildiği konusundaki iddiayı tamamen çökertiyor. Sırp kasabının ne yaptığını, nasıl insanlık adına utanç verici işler yaptığını hem de bu yazarın nasıl biri olduğunu biliyorlardı. Zaten bu yazarın bizim nezdimizde hiçbir kıymeti yoktur. Böylelikle Nobel Edebiyat Ödülleri de kendini imha etmiştir. Hiçbir saygınlığı da kalmamıştır. Bizim için kime ödül verildiğinin de bir önemi yoktur." ifadelerini kullandı.

"İNSANLIĞI YOK SAYMAK"

İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi ise, "Bosnalıların kendilerine katliam yaptıklarını ima eden biri. 20'inci yüzyılın en büyük katliamlarından birisi Srebrenitsa katliamıdır. Böyle bir katliamı yok saymak insanlığı yok saymaktır. Son dönemlerde Nobel Ödülleri prestij kaybetmişti, böyle bir kararla tamamen güvenilirliğini de kaybetmiştir. Katliamı yok saymak insanlığı yok saymaktır." dedi.

SREBRENİTSA SOYKIRIMI NEDİR?

Srebrenitsa'nın, 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikleri tarafından işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar Sırplara teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak sivili ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor. Potoçari Anıt Mezarlığı'na yapılan törenlerde, bugüne kadar 6 bin 575 kurban defnedildi. Soykırımın üzerinden geçen 23 yıla rağmen, bazı kurban yakınları hala eşlerini, oğullarını, babalarını ve kardeşlerini toprağa vermek için beklemeye devam ederken, halen yaklaşık bin kurbanın bulunamaması yakınlarının umutlarını tüketiyor.


chp, akp, ödül, nobel, Stockholm, iyi parti, Srebrenitsa
ÖNCEKİ CHP’li Burdur Yeşilova Belediyesi, Salda Gölü kıyısındaki yerleşim yerindeki yetkilerini korudu SONRAKİ 64 gün sonra HDP binası önünde nöbet tutan anne evladına kavuştu