• USD  32,21
  • EURO  34,86
  • BORSA  10.218,58
  • ALTIN  2.444,47
SON DAKİKA

Suriye konusu G20'de gündeme gelecek

Suriye konusu G20'de gündeme gelecek

09 Kasım 2015 14:37

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'dan gazetecilerle G20 Zirvesi hakkında toplantı yaptı


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Antalya'da düzenlenecek G20 Zirvesi hakkında bilgi verdi. Kalın, toplantının soru-cevap bölümünde Suriye konusundaki sorular için, "Suriye konusunda, sınır güvenliği, DAEŞ konusunda tavrımız belli. Bu konular da görüşülecek. Viyana sürecini önemsiyoruz. Viyana'da gördüğüm tablo bizim için sevindirici. G20'de Suriye meselesini çözeceğiz diye kimse bir beklenti içine girmesin" dedi.

 

 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'dan gazetecilerle G20 Zirvesi hakkında toplantı yaptı. Kalın'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"G20'de bir yıllık görev süresinde birçok yeniliğe imza attı Türkiye. Birçok toplantı yapıldı. Bu dönemde 3 başlığı öne çıkardık ve bu 3 başlık G20 Zirvesi'nde de gündeme gelecek.

Küresel ekonomi birçok sınamayla karşı karşıya. Bunun yanında kadın ayrımcılığına karşı da mücadele ediyoruz. Bu çerçevede Kadın20'yi kurduk. Bu gelecek yıllarda da devam edecek. 

Türkiye bir ilke imza atarak Küresel KOBİ Forumu kuruldu. Bu çerçevede KOBİ'lerin ayakta tutulabilmesi için görüşmeler yapıldı.

Bu dönemde enerji meselesini ele aldık. Enerji Bakanları ilk defa bir araya geldi. 

Az gelişmiş ülkelerin sınıf atlaması için toplantılarda görüşmeler yapıldı. 

G20 ülkelerinin önümüzdeki 5 yıl içerisinde 2 trilyon dolar, yüzde 2,1 oranında katkı sağlanması beklenmektedir. Bunların belirlenmesi için bir mekanizma da kuruldu. 

Türkiye'nin dönem başkanlığında 6 grup kuruldu. Genç20, Kadın20, STK20, Düşünce Kuruşları20, Emek20, Girişimci20 grupları meydana getirildi. Bu akşam da Sayın Cumhurbaşkanı bu açılım gruplarıyla bir araya gelecek. 

İklim değişikliği ile ilgili görüşmeler de etraflı bir şekilde görüşülecek. Geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanımız bir telekonferansa katıldı, bu ayın sonunda da Fransa'da iklim zirvesinde olacak. İklim konusu G20 Zirvesi'nde de detaylı bir şekilde görüşülecek. 

Zirve boyunca 6 çalışma toplantısı yapılacak. Bunların bir kısmı yemek, bir kısmı oturum şeklinde olacak. Burada Cumhurbaşkanımızında ikili görüşmeleri olacak ve program üzerinde çalışıyoruz. 

Şu ana kadar gerekli güvenlik önlemleri ve lojistik altyapı imkanları sağlandı. Zirvede alınacak kararların G20 raporu çevresinde takibini yapacağız. 

Soru-cevap

Cumhurbaşkanımızın hemen hemen bütün liderlerle görüşmeleri olacak. Suriye konusu orada etraflı bir şekilde ele alınacak. Liderlerin akşam yemeği ve ikili görüşmelerinde ele alınacak.

Sonuç bildirisine tüm konuşulan konuların yansıması olamaz. Belli başlı konular yer alacaktır. İklim değişikliği, küresel kalkınma, göç ve terör gibi konular yansıyacak.  

Güvenlik noktasında bütün tedbirler alındı. Belek'te son derece güvenli bir bölgede bu zirveyi başarılı bir şekilde yapılacağına inanıyoruz. 

Japon Başbakanı'yla 13'ünde bir görüşme planlanıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız 14'ü akşamı bir yemek verecek.

Suriye konusunda, sınır güvenliği, DAEŞ konusunda tavrımız belli. Bu konular da görüşülecek. Viyana sürecini önemsiyoruz. Viyana'da gördüğüm tablo bizim için sevindirici. G20'de Suriye meselesini çözeceğiz diye kimse bir beklenti içine girmesin. 

14-15-16'sındaki trafiğe göre görüşmeler 17'sinde de devam edebilir."


antalya, İbrahim kalın, g20 zirvesi, suriye konusu, cumhurbaşkanı sözcüsü
ÖNCEKİ MHP’den atılmamam gerektiğini öğrenecekler SONRAKİ Silvan’da yasağın 7. gününde çatışmalar sürüyor