• USD  32,45
  • EURO  34,78
  • BORSA  9.915,62
  • ALTIN  2.437,92
SON DAKİKA

TBMM’nin Medipol Hastanesi ile anlaşması ortaya çıktı; CHP’li Tanal’dan çarpıcı öneri geldi

TBMM’nin Medipol Hastanesi ile anlaşması ortaya çıktı; CHP’li Tanal’dan çarpıcı öneri geldi

30 Temmuz 2019 14:35

TCDD Ankara Gar yerleşkesinin bir bölümünün Medipol’e tahsis edilmesiyle başlayan tartışma hukuki ve kültürel miras boyutunda sürerken potaya Meclis’te girdi.


(Hülya Karabağlı - Turkiyegundemi Özel)

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, TBMM’nin Medipol Hastanesi ile anlaşması olduğunu belirterek, TBMM Başkanından Medipol meselesini etik olarak incelenmesi önerisinde bulundu.

29 yıllığına tahsis edilen Ankara Garı’ndaki alanlar- AOÇ arazisi ile TBMM’nin Medipol Hastanesi anlaşmasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın rolünün araştırılması gerektiğini ifade eden Tanal, “Bakanın bir de müsteşarlık dönemi var. Medipol Grubundaki konumları var. Bu nedenle, Sağlık Bakanının nüfuzunun bu anlaşmalardaki rolü araştırılmalı.  Etik inceleme yapılmalı” dedi.

Kamu etik yönetmeliğine aykırı anlaşmalar

 Kamu Etik Yönetmeliği açısından konuya dikkat çeken CHP’li Tanal’ın ‘ Türkiye Gündemi’nin Medipol anlaşmalarına ilişkin sorusuna değerlendirmeleri şöyle:

“Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Medipol Üniversitesi kurucusu olduğu biliniyor. Ankara Garı ve AOÇ tahsislerinde bu konumunun ne kadar etkili olup olmadığı incelenmeli. Ayrıca, TBMM'nin Medipol Hastanesi ile anlaşması bulunuyor. Yani milletvekilleri hastaneye gidip tedavi olabiliyor.  Şimdi, bazı insanlar bu ticari bir şey diyebilir. Burada önemli olan Sağlık Bakanı'nın bulunduğu konum.  Ben, Sayın bakanın hastane iştirakleri arasında olup olmadığını bilmiyorum. Ancak, basında hastaneye ilişkin haberlerde adı Medipol Eğitim ve Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fahrettin Koca olarak geçmiş.

Koca’nın bakan olmadan önce müsteşarlık yaptığını biliyoruz. Bu durum bize Sağlık Bakanının hem TCDD ve AOÇ hem de Meclis'in Medipol Hastanesi'yle olan anlaşmasında etik sorgulamanın yapılmasının doğru olacağını söylüyor. Nüfuzla ilgili biliyorsunuz ceza kanununda hükümler de var.

Bana göre, Sağlık Bakanı da kendini etik açıdan sorgulayarak bu anlaşmalardaki konumunun ve nüfuzunun etkisini ölçmeli.  Meclis Başkanı, Sağlık Bakanının bu kadar rolü olduğu konuları etik açından incelemeli ve bakanın rolü iyice incelenmeli.

Kamu etik Yönetmeliğin amacı; kamuda etik kültürünü yerleştirmek, kamu görevlilerinin görevlerini yürütürken uymaları gereken etik davranış ilkelerini belirlemek, bu ilkelere uygun davranış göstermeleri açısından onlara yardımcı olmak ve görevlerin yerine getirilmesinde adalet, dürüstlük, saydamlık ve tarafsızlık ilkelerine zarar veren ve toplumda güvensizlik yaratan durumları ortadan kaldırmak suretiyle kamu yönetimine halkın güvenini artırmak, toplumu kamu görevlilerinden beklemeye hakkı olduğu davranışlar konusunda bilgilendirmek ve Kurula başvuru usul ve esaslarını düzenlemektir. Yapılan  anlaşmalar bu açıdan bakıldığında yönetmeliğe aykırı olabilir.

(Hülya Karabağlı - Turkiyegundemi Özel)


ÖNCEKİ Mimarlar Odası: 10 yıldan fazla kiraya verilmez ibaresine rağmen... SONRAKİ CHP’li Tanal: Bakanın üniversitesine verilen müze binasındaki eserlere ne oldu?