• USD  32,52
  • EURO  34,87
  • BORSA  9.915,62
  • ALTIN  2.442,57
SON DAKİKA

TSK’nın sözcüsü zor koltukta

TSK’nın sözcüsü zor koltukta

10 Ocak 2016 13:07

Hürriyet'in Türkiye'nin sözcüleri köşesinin bu haftaki konuşu TSK sözcüsü yani Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrul Gazi Özkürkçü oldu.


TSK’nın sözcüsü, yani Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrul Gazi Özkürkçü bu haftaki konuğumuz. Tuğgeneral Özkürkçü, bugünlerde ismi medyaya en çok yansıyan kamu görevlilerinden biri. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyaretini takip ederken kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren Yeni Akit Gazetesi Yayın Koordinatörü Hasan Karakaya’nın oğlunu taziye için aramasının yol açtığı tartışmalarla ismi geçen hafta gündeme geldi.

KIYAMET KOPARTAN MESAJ

Özkürkçü, Karakaya’nın oğlunu gerçekten arayıp Genelkurmay adına başsağlığı dilemişti. Ancak Akit gazetesi, Özkürkçü’nün Karakaya için başsağlığı dilerken kendisi için ‘dik duran gazeteci’ tanımı yaptığını yazınca kıyamet koptu. Özkürkçü, başta Akit gazetesi ve Karakaya’nın sıkça hedefe koyduğu kumpas mağduru askerler ve aileleri olmak üzere kendi camiasından ve sosyal medyadan büyük tepki aldı.
Akit gazetesi, “dik duruş” yorumunun Tuğgeneral Özkürkçü’ye değil, haberi yazan muhabire ait olduğunu belirterek hatayı üstlendi. Askeri yetkililer de Özkürkçü’nün Genelkurmay Başkanı’nın emri ile Silahlı Kuvvetler adına başsağlığı dilemekle yetindiğini duyurdular.

GÖREVDE REKOR KIRDI

Aslında başsağlığı tartışması olmasa da son dönemlerde sürmekte olan iç güvenlik operasyonları ile Irak, Suriye ve Rusya ile yaşanan askeri sorunlar nedeniyle Tuğgeneral Özkürkçü medyanın sürekli gündeminde olan bir asker.

Özkürkçü, TSK’nın Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi’nde en uzun görev yapan isim olarak önemli bir rekor da kırmış durumda. Bir yılı albaylıkta, 4 yılı da tuğgenerallikte olmak üzere 5 yılı bu görevde geçti Özkürkçü’nün.

Özkürkçü, bu daireye 27. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının istifa ettiği ve ardından Genelkurmay Başkanlığı’na sürpriz bir şekilde Orgeneral Necdet Özel’in atandığı 2011 yazında ayak bastı. O sırada albay rütbesindeydi. Ertesi yıl tuğgeneral oldu ve görevine devam etti. Özel, 2015 Ağustos ayında emekli olana kadar Özkürkçü’yü bu görevde tuttu. 2015 Ağustos ayında Genelkurmay Başkanlığı’na gelen Orgeneral Hulisi Akar da Özkürkçü’ye dokunmadı.

HERKESİN TEK MUHATABI

Özkürkçü’nün isminin çok fazla duyulmasının nedenlerinin başında, birlikte çalıştığı Genelkurmay Başkanları Orgeneral Özel ve Orgeneral Akar’ın basınla doğrudan temas konusunda isteksiz davranmaları geliyor. Özel gibi Akar da TSK mensuplarının, orgeneral rütbesinde, hatta kuvvet komutanı olsalar bile gazetecilerle doğrudan temas kurmalarını istemiyor. Hal böyle olunca da TSK ile ilgili onlarca gelişmede herkesin tek muhatabı Tuğgeneral Özkürkçü oluyor. Özkürkçü’nün telefonlarının 24 saat açık olduğu ve Ankara gazetecileri ile kesintisiz bir iletişim kurduğunun altını çizmek lazım.
Bu arada, Tuğgeneral Özkürkçü’den söz ederken bir ayrıntıyı atlamak olmaz. Kendisi 28 Şubat davası iddianamesinde, 61 numaralı sanık olarak yer alıyor. İddianamede, Özkürkçü’nün 1996-1999 yılları arasında Genelkurmay Genel Plan Prensipler Başkanlığı Türk-Yunan İlişkileri Dairesi Kıbrıs Şube Müdürlüğü’nde kıdemli kurmay yüzbaşı rütbesiyle görev yaptığı ve 1 Temmuz 1997’den itibaren de Plan Prensipler Dairesi adına Batı Çalışma Grubu üyeliğine getirildiği ileri sürülüyor.

HÜKÜM KRİTİK ÖNEMDE

İddianamede Özkürkçü’nün bu suçlamayı reddettiğine ilişkin ifadesine de yer veriliyor. Özkürkçü ifadesinde, dönemin Plan Prensipler Başkanlığı Komutanı Vural Avar’ın emriyle, Kuzey Irak’a yapılacak Çekiç Operasyonu’nun Ankara’daki yabancı askeri ataşelere anlatılmasıyla görevlendirildiğini, bu kapsamda da sözü edilen dönemde fiilen BÇG’de değil, İç Güvenlik Harekât Daire Başkanlığı ile çalıştığını, o dönem birlikte çalıştığı isimlere referanslar vererek anlatıyor. Özkürkçü ifadesinde, “TSK ile Türk milleti arasında koca bir uçurum oluşmasına ve nefrete sebep olabilecek hukuksuz, kanunsuz, akıl dışı ve zararlı bir oluşum olan BÇG’yi kendisinin bir Türk subayı olarak kabul edemeyeceğini” de belirtiyor.
Özkürkçü, tuğgenerallik rütbesinde dördüncü yılını doldurmak üzere; önümüzdeki ağustos ayında yapılacak Yüksek Askeri Şûra’da bir üst rütbeye terfi sırası geliyor.


haber, haberler, genelkurmay, tsk, ertuğrul gazi özkürkçü, tsk sözcüsü
ÖNCEKİ Demirtaş'tan Ayşe Çelik çıkışı: Bir kadın barış istedi diye... SONRAKİ TSK'dan flaş açıklama