• USD  32,32
  • EURO  34,76
  • BORSA  10.267,53
  • ALTIN  2.388,80
SON DAKİKA

Türkiye sandık başında...

Türkiye sandık başında...

24 Haziran 2018 09:04

Türkiye sandık başında... Saat 08:00 itibariyle oy verme işlemi başladı. Türk siyasi tarihinde ilk kez siyasi partilerin ittifak şeklinde sandıkta yarışacağı çifte seçimde bugün 56 milyon 342 bin 263 seçmen oy kullanacak.


İlk defa seçmen olan 1 milyon 650 bin 171 genç de sandığa gidecek. Oy verme işlemi saat 17:00'de sona erecek.
3 Kasım 2019'dan 24 Haziran 2018'e çekilen Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimi için bugün yurt içinde 56 milyon seçmen, 180 bin sandıkta oy kullanacak. Saat 08.00'de başlayan oy kullanma işlemi saat 17.00'da sona erecek.

İnce ve Akşener YSK önünde bekleyecek
Parti genel başkanları ve cumhurbaşkanı adayları oylarını kullanıp seçim sonuçlarını Ankara’da takip edecek. Resmi sonuçlar, CHP'nin adayı  Muharrem İnce ve Meral Akşener’in de önünde bekleyeceğini açıkladığı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanacak. Adil seçim Platformu, Ankara’da sandığın adaleti için sonuçları izleyecek.
 

İyi Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener’in de daha önce “YSK’de abidik gubidik olursa o YSK’nin önüne koyacağım bir sandalye. O sonuçlar doğru çıkıncaya kadar oturacağım. Jiletle kazıyamayacaklar beni” açıklamasını yapmıştı.

Son dakika uyarıları
Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanılabilecek. Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kâğıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak. Seçmenler, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak. Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Liderler nerede oy kullanacak?
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Saffet Çebi İlkokulu’nda oyunu kullanacak. Başbakan Binali Yıldırım oyunu İzmir’de Bahar Yıldırım İlkokulu’nda kullanacak. Erdoğan ve Yıldırım’ın seçim sonuçlarını Ankara’da takip etmesi bekleniyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oyunu Ankara Çukurambar’daki Arjantin İlkokulu’nda kullanacak. Kılıçdaroğlu seçim sonuçlarını ise parti genel merkezinde takip edecek.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de oyunu Ankara’da kullanacak. Bahçeli, Ankara Anıttepe Ortokulu’nda sandığa gidecek. Ardından seçim sonuçlarını parti genel merkezinden takip edecek. 

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ise memleketi Yalova’da Saffet Çam Ortaokulu’nda oyunu kullanacak. İnce daha sonra Ankara’ya gelerek seçim  onuçlarını takip edecek.

İyi Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanıadayı Meral Akşener ve Vatan Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Doğu Perinçek ise oyunu İstanbul’da kullanacak adaylar arasında yer alıyor.

Saadet Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu, Ankara’da Çankaya Lisesi’nde oyunu kullanacak.

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş da oyunu tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nde kullanacak.

Yasaklar
Bugün, saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılamayacak,

İçkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak,

Eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak,

Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek,

Çay bahçeleri de kapalı olacak,

Seçim yasaklarına ve kurallara uyulmak şartıyla oy verme günü saat 18.00’den sonra alkollü içki servisi yapılmayan düğün düzenlenebilecek,

Radyolar ve her türlü yayın organlarınca seçim günü saat 18.00’e kadar seçim ve seçimsonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak,

Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçimle ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.

Sonuçlar 21’den sonra
Seçim günü bütün yayınlar saat 21.00’den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayımların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

Sonuçlar iki merkezden
Resmi sonuçlar YSK’den açıklanacak. Ancak, sandıklardan çıkan sonuçların adil bir şekilde sonuçlara yansıtılması için Ankara’daki iki merkezde yoğun bir çalışma yürütülecek. Bu merkezlerden biri CHP’nin Parti Meclisi (PM) salonu. CHP ve Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin temsilcileri, Adil seçim Platformu oluşturan STK’lerle birlikte Ankara’daki “Adil seçim Basın ve İletişim Merkezi”nde sonuçları takip edecek. Tüm sandıklardan gelecek sonuçlar bu merkez aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılacak. sandıkbaşından haber geçecek olan müşahit/muhabirler, yani müşabirler edindikleri bilgileri merkeze aktaracak.

İstanbul’da 38 bin 480 polis görev yapacak
Türkiye genelinde bugün yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimleri nedeniyle İstanbul’da 38 bin 480 polis, 4 polis helikopteri, 8 deniz botu, 85 TOMA ve 90 zırhlı araçla güvenlik önlemi alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 24 Haziran seçimleri nedeniyle aldığı geniş güvenlik önlemlerini paylaştı. Kentte, 3 seçim bölgesinde 1670 okul ve 28 bin 357 sandıkta yapılacak seçimlerde güvenliği sağlamak için 38 bin 480 emniyet personeli görevlendirildi.

Ayrıca personele, 4 polis helikopteri, 8 deniz botu, 85 Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ve 90 zırhlı araç, 137 gözaltı aracı ile 3 drone ekibi destek verecek. Meteoroloji uzmanları da İstanbullu seçmeni sandık başına giderken yağışa hazırlıklı olmaları için uyardı. Yeni Cumhurbaşkanı’nı ve 27’nci dönem milletvekillerini seçmek için yapılan seçimler saat 08.00’de başlayacak ve 17.00’de tamamlanacak. Gelen verilere göre hava tahminleri yurt genelinde yağış gösteriyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan veriler şöyle: Ankara çok bulutlu 28 derece. İstanbul gök gürültülü ve sağanak yağışlı 28 derece. İzmir çok bulutlu 28 derece. Bursa gök gürültülü sağanak yağışlı 31 derece. Antalya çok bulutlu 30 derece. Adana 32 derece, mevzi yağışları bekleniyor. Diyarbakır güneşli 37 derece. Trabzon’da gök gürültülü sağanak yağış beklenirken 26 derece. Van parçalı bulutlu 27 derece.

Yeni sistemin ilkleri
600 milletvekili ile oluşacak 27. Dönem Meclis’ini ve 13. cumhurbaşkanını seçmek için yapılacak seçimler ve yeni sistemin “ilk”leri şöyle:

İki seçim, tek zarf: Bugün ilk kez cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanı adaylarının ilk kez halk oyuna sunulduğu 28 Ağustos 2014 seçiminin ardından bu kez cumhurbaşkanı adayları, 16 Nisan referandumu ile değişen hükümet yönetim sistemi kapsamında bu kez milletvekili adaylarıyla birlikte sandığa girecek. Bu zamana kadar özellikle yerel seçimlerde her pusulayı ayrı zarfa, hatta sandığa atmaya alışık olan seçmen, bu kez iki farklı pusulayı aynı zarfa koyacak, aynı sandığa atacak. Sonuçlar tek sandık ve tek zarftan çıkacak.

Partili cumhurbaşkanı: Geçen seçimden farklı olarak, 16 Nisan referandumu ile gerçekleşen Anayasa değişikliği, partili cumhurbaşkanına imkân tanıdığı için bazı cumhurbaşkanı adayları, aynı zamanda partisinin genel başkanı olarak kendi belirlediği milletvekili aday listeleriyle seçmenin önüne çıkacak.

İlk ittifak: Bazı partiler ilk kez yasal olarak pusulada görülecek şekilde ittifakla seçime giriyor. AK Parti, MHP ile Cumhur İttifakı; CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi Millet İttifakı çatısı altında seçime girecek. BBP adayları AK Parti listesinde, DP adayları İYİ Parti listesinde olacak. Hüda-Par, HDP ve Vatan Partisi seçime ittifak yapmadan giriyor.

Barajlı, barajsız: Seçim sistemine göre bir partinin Meclis’e milletvekili sokabilmesi için Türkiye çapında oyların yüzde 10’undan fazlasını alması gerekiyor. Ancak partiler arası ittifak yasal hale geldiği için ittifaktan tek parti bile yüzde 10’u geçse, çatısı altındaki partiler de barajı geçmiş sayılacak ve yüzde 1 bile alsa, oyuna göre milletvekili çıkarabilecek.

Başbakanlık: Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde hükümet artık cumhurbaşkanının Meclis içi ve dışından atayacağı bakanlardan oluşacak. Başbakanlık makamı olmayacak.

Kadın aday: İyi Parti Genel Başkan Meral Akşener, ilk kadın cumhurbaşkanı adayı olarak halkın karşısına çıkacak.

Cezaevindne ilk aday: Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, cezaevinden cumhurbaşkanı adayı olan ilk isim olarak 24 Haziran’da yarışacak. Sosyal medya hesabı üzerinden mesajlarla kampanya yapan Demirtaş’ın TRT’nin cezaevinde kayda aldığı propaganda konuşmasının yayınlanması da bir ilk olarak tarihe geçti.

İlk tur olmazsa: Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turda sonuçlanmazsa ikinci tur 8 Temmuz’da yapılacak.

Nasıl oy kullanılmalı, nasıl kullanılmamalı
Seçmen oy kabinine, tek zarf, iki pusulayla girecek. Cumhurbaşkanı seçimi pusulasında adayların adları ve fotoğrafları yer alacak. Milletvekili seçimi oy pusulasında ittifakların ve partilerin adları, logoları bulunacak. Seçmenin tek yapması gereken, mühürü dikkatli basarak oyunun geçersiz sayılmasını önlemek.


ysk, oy, sandık, seçmen, pusula
ÖNCEKİ Seçim yasakları resmen başladı SONRAKİ Seçmenler nasıl oy kullanacak, nelere dikkat edilmeli?