• USD  32,45
  • EURO  34,74
  • BORSA  9.915,62
  • ALTIN  2.437,69
SON DAKİKA

Yerli işlemci üretimi için düğmeye basıldı

Yerli işlemci üretimi için düğmeye basıldı

24 Ağustos 2015 19:50

Açıkçası son dönemde duyduğumuz en ciddi potansiyel vaat eden haber kesinlikle bu. Özellikle arkasındaki isimlerin gücü bize büyük umut veriyor.


Bilim ve teknoloji dünyasında söz sahibi olmanın yolu hiç kuşkusuz gelişmiş sanayiden geçiyor. Yerli sanayimizin gelişmesinin en önemli yollarından birisi ise minik ev aletlerinden tutun uzay araçlarına kadar varan oldukça geniş bir aralıkta sıralanan envai çeşit 'akıllı' ürünün kalbinde yer alan işlemciler ya da daha teknik bir dille ifade edecek olursak yongasetleri.

İşte savunma, uzay, haberleşme ve enerji sektörleri başta olmak üzere tüm sanayi girişimlerimizin ihtiyaç duyduğu yüksek teknoloji ürünlerinin üretileceği ülkemizin ilk yongaseti fabrikası, ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi ortaklığındaki çalışmalar neticesinde açılacak.

ASELSAN ve Bilkent Üniversitesinin eşit ortaklığıyla kurulan ASELSAN Bilkent Mikro Nano Teknolojileri San. ve Tic. AŞ (AB Mikro Nano), Türkiye'nin ticari anlamda ilk yongaseti üreten şirketi niteliğini taşıyor.

İlk etapta yılda yaklaşık 30,000 galyum nitrat transistörlü tümleşik devre üretilmesi planlanan fabrikayla birlikte benzer koşullarda yüksek teknoloji üretebilen dünyanın dördüncü ülkesi olacağız. Şöyle ki, galyum nitrat temelli yongalar; savunma radarları, elektronik harp, güç elektroniği, uzay teknolojileri, elektrik altyapısı, elektrikli araba, havacılık, yüksek hızlı tren ve 4G/5G cep telefonu sistemleri gibi yüksek teknoloji gerektiren sektörlerde 'olmazsa olmaz' öneme sahip.

Ülkemiz için hayati önem arz eden tesise yönelik devlet tarafından da %90 vergi indirimi uygulanacakken, %50 oranında da yatırım katkısı sağlanacak. Bu sayede üzerindeki vergi yükünden büyük oranda kurtulacak olan fabrika aynı zamanda KDV istisnası ve Gümrük Vergisi muafiyetinden de yararlanacak. Yapılacak yatırımın toplam tutarı ise 61 milyon TL olarak belirlenmiş durumda. Bu meblağın 12.5 milyonu makina ve teçhizatların ithalatına ayrılırken, ana fabrika dahil tesis ise 30 milyona mal oldu.

Halihazırda ana binası bitmek üzere olan tesise, gerekli ekipmanların yerleşimi ve yongasetlerin üretiminde kullanılacak yalıtılmış odaların da tamamlanmasıyla birlikte üretim için başlangıç verilecek ki bunun da önümüzdeki yılın yaz aylarını bulması öngörülüyor. Yani önümüzde bir yıl kadar daha var ki sayılı gün malum çabuk geçer.
Açıkçası son dönemde duyduğumuz en ciddi potansiyel vaat eden haber kesinlikle bu. Özellikle arkasındaki isimlerin gücü bize büyük umut veriyor ki bildiğimiz gibi geçmişte de özel sektörden bazı dev isimler benzer işlere soyunmuş fakat devletten aldıkları sübvansiyonları 'çarçur' etmiş ve tesislerin açılmasından yıllar sonra da ortaya modası geçmiş bileşenler çıkarmakla yetinmişlerdi. Halen de bu tesislerde ürettikleri 'yerli montaj' ürünleri bize 'yerli malı' diye ederinden çok daha yüksek bedelle satmakta sakınca görmüyorlar. İşte tam olarak da burada devreye ASELSAN ve Bilkent isimlerinin ağırlığı giriyor ki bu da bizi yukarıda da belirttiğimiz üzere gerçekten ümitlendiriyor.

YENİŞAFAK


yerli işlemci, pc, ASELSAN, bilken üniversitesi, üretim
ÖNCEKİ Gece kulübündeki kızlardan seksi dans SONRAKİ Artvin'de sel faciası: 8 ölü!