• USD  32,33
  • EURO  35,15
  • BORSA  8.718,11
  • ALTIN  2.242,99
SON DAKİKA
Akp İktidarı Hayırlı Olsun

Enis Ersoy enis.ersoy@hotmail.com

Akp İktidarı Hayırlı Olsun

14 Kasım 2020 13:03

18 yıllık Cehape iktidarını deviren Akp artık ülke yönetiminde. Ekonomiden, hukuka, insan haklarına kadar büyük reformlar vadeden Erdoğan'a destek olmak milletçe boynumuzun borcudur.


8 Kasım 2020 seçimlerinin kesin sonuçları açıklandı. Oy sayım işlemleri 27 saat sürdü. Sandığın galibi Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Adalet ve Kalkınma Partisi oldu. Erdoğan, ilk mesajlarıyla büyük bir dönüşümün işaretini verdi.

18 yıl süren Cehape yönetiminin ardından iktidara gelen AKP'nin işi zor görünüyor. Sonuçta bir enkaz devraldı.

Hatırlarsınız, ilk yıllar Kemal Derviş'in programını harfiyen uygulayan Cehape, ekonomide bir istikrar dönemi yaşatmayı başardı. Ama sonrasında partiye yakın müteahhitlere paylaştırdığı devlet güvenceli köprü ve otoyol ihaleleri bütçede büyük delikler açtı.

Cehape, iktidarı süresince üretimi desteklemek yerine ülkeyi inşaat şantiyesi haline getirdi. Kemal Kılıçdaroğlu'nun sarayının günlük maliyeti bile ülke ekonomisine ağır yük olmaya başladı.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi, Kılıçdaroğlu devletin hazine ve maliyesini, bu konuda hiçbir tecrübesi olmayan damadına emanet edince her şey kontrolden çıktı.

Doların 8 buçuk lirayı, euro'nun 10 lirayı aştığı günlerde Kılıçdaroğlu'nun damadının, "ben döviz kurlarına bakmıyorum, istesem düşürüm" demesi, Cehape içinden bile sert eleştiriler aldı. Artık Cehape iktidarının sonu gelmişti. Seçim sonuçları da zaten bunu ortaya koydu.

İktidara gelişinin ardından ilk olarak hazine ve Merkez Bankası'nın başına iki yeni ismi getiren Erdoğan'ın verdiği mesajlar da piyasaları rahatlatmaya yönelik oldu.

Bu sayede döviz geriledi. Erdoğan yönetimi, Kılıçdaroğlu'nun "enflasyonun sebebi faizdir" inadını kıracak gibi görünüyor. Faizlerin artırılacağı beklentisi hakim.

Yeni iktidar sadece ekonomide değil, hukuk ve insan hakları konusunda da büyük dönüşümlere imza atmaya kararlı. Erdoğan, "yeni bir reform başlatıyoruz, yerli ve yabancı yatırımcıyı ülkemize yatırım yapmaya çağırıyoruz" mesajıyla Türkiye'yi bir hukuk devleti haline getireceklerinin işaretini verdi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün sözleri de Erdoğan'ı destekler nitelikteydi. Gül, "pardon dediğinizde haksız yere cezaevinde yatan insanların kayıpları geri gelmiyor" dedi.

Aynı gün Hakimler ve Savcılar Kurulu, Cehape döneminde hakkında iki kez beraat kararı verildiği halde cezaevinde tutulan Osman Kavala'nın evrakını istedi.

Gül'ün, yerel mahkemelerin Anayasa Mahkemesi'ni tanımamasını eleştirmesi de hukuk devletine dönüşüm için olumlu bir işarettir.

Yeni Adalet Bakanının bu tavrı, önümüzdeki günlerde, dokunulmazlığı olduğu halde yargılanıp milletvekilliği düşürülen AKP'li Enis Berberoğlu'nun meclise dönmesinin kapısını aralayabilir.

Yeni hükümet, yeni umutlar demektir. AKP hükümeti de bu anlamda Türkiye için büyük bir fırsattır. Millet olarak bize düşen ise, 18 yıllık Cehape iktidarının açtığı yaraları kapatırken, Erdoğan liderliğindeki AKP'ye destek olmaktır.