• USD  32,50
  • EURO  34,69
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.499,53
SON DAKİKA
Erdoğan’ın gemisi su almaya başladı

Enis Ersoy enis.ersoy@hotmail.com

Erdoğan’ın gemisi su almaya başladı

10 Eylül 2019 12:56

Manzara tıpkı 2002 öncesi gibi. Ekonomi can yakıyor. İktidardaki lider inandırıcılığını yitirmiş durumda. Anketler, partisinin eridiğini söylüyor. Ve artık karşısında rakip olarak yepyeni yüzler var. Sanki tarih tekerrür etmeye hazırlanıyor.


“Yol yaptık, köprü yaptık, havaalanı yaptık” sözleri artık AKP seçmeninde bile karşılık bulmuyor.  Erdoğan, gidiş-gelişi 500 lira tutan yol ile övünürken, gişeden çıkan sürücüler aynı gururu paylaşmıyor.

Yakın zamana kadar, yıllarca AKP’yi canla başla savunmuş pek çok tanıdığımın, “işi ne tabi ki yapacak, ayrıca sanki cebinden yaptı, arsayı müteahhite verdi, parasını biz ödüyoruz” türünden sözler söylediğine şahit oluyorum.

Her gün, her ürüne zam geliyor. Yandaş basın benzin zammına, “fiyat değişikliği” dese de o ‘değişiklik’ insanların canını fena yakıyor.

Cumhurbaşkanı ve ekonomiyi yöneten damadı pembe tablolar çiziyor ama doğalgaza sadece ağustos ayında yüzde 32 zam geldi. Bir ay sonra kaloriferler yanmaya başlayınca, yüzde 4+4 zam alan memur, tablonun rengini acaba nasıl görecek?

Manzara çok tanıdık. AKP öncesi hükümetlerin sonunu getiren de hep ekonominin çöküşü olmuştu. Amerika’ya, Avrupa’ya efelenmek, milliyetçi söylemlere sığınmak iktidarları kurtarmaya yetmiyor.

Son seçimleri yüzde 98 başarı oranıyla bilen Avrasya Araştırma şirketi, CHP’nin ilk kez birinci parti konumuna geldiğini ileri sürdü.

Avrasya’nın anketine göre AKP hızla eriyor. En çok oyu da ortağı MHP’ye kaptırıyor. İktidar partisinin gerilemesinde israf ve yolsuzluk algısı, işsizlik ve Suriyeli göçmenler en önemli sebepler olarak gösteriliyor.

Avrasya’nın anketinde en dikkat çekici nokta ise Ali Babacan’ın yüzde 8.5, Ahmet Davutoğlu’nun yüzde 5 gibi bir oyla yola çıktığı iddiası. Tutar mı tutmaz mı bilemem. Davutoğlu’na ilişkin tahmini biraz abartılı buldum ama Ali Babacan’ın kamuoyunda ciddi bir karşılık bulabileceğini düşünüyorum.

Ali Babacan, nazik üslubu, olaylara makul yaklaşımı ve en önemlisi, “çift hatta üç haneli rakamlara ulaşmış enflasyonu tek hanelere indiren bakan” ünvanına sahip olmasıyla, merkez sağ için yeni ve ciddi bir umut olabilir.

AKP kurulmadan önce de krizler, iktidarları indiriyordu ama siyaset sadece 2-3 liderin tekelinde olduğu için biri gidiyor, diğeri geliyordu. Yeni bir yüz olarak siyaset sahnesine çıkan Erdoğan; halkın Çiller, Yılmaz, Baykal gibi isimlerden bıkmasının da etkisiyle kendisini tek başına iktidar koltuğunda bulmuştu.

Ekrem İmamoğlu, yeni bir umut olarak ortaya çıktığı İstanbul’da neler yapabileceğini zaten gösterdi. Şimdi bir de Ali Babacan geliyor.

Erdoğan’ın sürekli kavga eden üslubundan, ekonomik krize çare bulamamasından bunalan seçmen, yeni yüzlerle yepyeni bir dönemi başlatabilir. Sanki tarih tekerrür etmeye hazırlanıyor.

twitter/enisersoy35