• USD  32,36
  • EURO  34,96
  • BORSA  9.079,97
  • ALTIN  2.325,56
SON DAKİKA
İmamoğlu’nun Kanal İstanbul stratejisi

Enis Ersoy enis.ersoy@hotmail.com

İmamoğlu’nun Kanal İstanbul stratejisi

29 Aralık 2019 15:08

Önümüzdeki günlerde “referandum” sözü ile yatıp kalkmaya hazırlanın. Çünkü İmamoğlu tüm mesaisini bir kez daha Erdoğan’ı sandık minderine çekmek için harcayacak. Peki kampanyanın nihai hedefi ne?


Ne bilimsel veriler, ne de stratejik analizler… Cumhurbaşkanı kararlı “Kanal İstanbul yapılacak” diyor. Yap-işlet-devret modeli ile yapılan şehir hastaneleri, köprüler ve İstanbul-İzmir otoyolu gibi projelere siyasi ve hukuki itirazlarından sonuç alamayan CHP’nin elinde bu kez İmamoğlu gibi güçlü bir koz var.

Projenin adresi İstanbul olduğu için belediye başkanı zaten konunun doğal muhatabı. Peki, CHP’nin yükselen yıldızı Ekrem İmamoğlu, Erdoğan’a karşı nasıl bir strateji ile mücadele edecek?

Adaylık sürecinde İmamoğlu’nun en kritik hamlelerinden biri oy istemek için Erdoğan’ı Saray’da ziyaret etmesiydi. Verdikleri fotoğraf onu Binali Yıldırım’ın değil doğrudan Tayyip Erdoğan’ın rakibi haline getirdi.

Erdoğan’ı iki kez sandıkta yenen İmamoğlu, çevresindeki bazı isimlerden edindiğim bilgiye göre şimdi bir kez daha Cumhurbaşkanı’nı sandığa çekmeye yönelik büyük bir kampanyaya hazırlanıyor.

Hazırlanan stratejinin ilk ayağı teknik ve bilimsel itirazdı. Bunu da basın toplantısında 15 madde ile ortaya koydu.

İmamoğlu, Kanal İstanbul’a karşı çıkarken, Erdoğan’ın CHP için kullandığı “istemezükçü” görüntüyü asla vermeyecek. Yerli araba projesine ilk günden verdiği destek bu açıdan önemliydi.

Ekrem İmamoğlu, şimdi Erdoğan ile görüşmek istediğini dile getiriyor. Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da ona, bu talebini gündemde tutarak destek oluyor.

Belediye başkanlarına; toplu kabulleri sırasında (hani İmamoğlu’nun oturduğu sandalye kırılmıştı ya işte o toplantı) her türlü sorun için kapısını çalabileceklerini söyleyen Erdoğan’ın böyle önemli bir konuda randevu vermemesi, İmamoğlu’nun ekmeğine yağ sürer.

Eğer görüşme gerçekleşirse de sonuç yine İmamoğlu’nun lehine olur. Çünkü önce elindeki teknik verileri Cumhurbaşkanı’na anlatacak. İkna etme şansı olmadığını kendisi de çok iyi biliyor. Son olarak projeyi referanduma sunmayı bir kez de Erdoğan’ın yüzüne teklif edecek.

İmamoğlu, referandum teklifine birinci ağızdan alacağı hayır cevabını hemen Saray’dan çıkar çıkmaz halka duyuracak. Bu durum Erdoğan’ı siyaseten zor duruma sokar.

Referanduma hayır demek, bugüne kadar sahip olduğu tüm ünvanları seçimle kazanan Erdoğan’ın, sandıkta iki kez yenildiği İmamoğlu’nun karşısına bir kez daha çıkmaktan korktuğu algısını yaratır.

Peki, bu taktik sonuç olarak Cumhurbaşkanı’nı Kanal İstanbul’dan vazgeçirmeye yeter mi? Kişisel görüşüm; İmamoğlu’nun Erdoğan’a asla geri adım attıramayacağı yönünde. Ama bu kampanyanın ileriye dönük olarak İmamoğlu’na çok şey kazandıracağı kesindir.

twitter/enisersoy35