• USD  32,52
  • EURO  34,75
  • BORSA  9.524,59
  • ALTIN  2.490,96
SON DAKİKA
Vakit Çok Geç Olmasın...

Semih Eryıldız semih.eryildiz@gmail.com

Vakit Çok Geç Olmasın...

22 Ocak 2022 12:31

İnsan yerleşim ve yapı yöntemleri, Dünya ve ülkemizi kirletiyor. Dengesizce ısıtarak ve soğutarak yok olmaya sürüklüyor. Bu apaçık belirtileri görme, tartışma, ölçme veya görünümü düzeltecek pansuman önlemleriyle oyalanma aşamasını çoktan aştık.


İNSANOĞLUNUN KENDİNİ YOK ETTİĞİ GÜNLERDE YAŞIYORUZ

 İnsan yerleşim ve yapı yöntemleri, Dünya ve ülkemizi kirletiyor. Dengesizce ısıtarak ve soğutarak yok olmaya sürüklüyor. Bu apaçık belirtileri görme, tartışma, ölçme veya görünümü düzeltecek pansuman önlemleriyle oyalanma aşamasını çoktan aştık. Bu yok edici uygulamalar, ancak aynı alanda; yapı ve kent planlama ve tasarım yöntemlerini kökünden değiştirerek durdurulabilir; Bunun için yapı ve yerleşim koşullarını, bilgi ve bilinçle; yönetmelik ve yasaları hızla değiştirmek zorundayız.

 İNSANOĞLU ENERJİ, SU VE BESİN İÇİN DÜNYAYI KİRLETİYOR

1.      Enerji, Bina yapımı- yıkımı, ısıtma, soğutma, aydınlanması ve hizmetler için (%40)

2.      Su getirme, götürme, temizleme (%20)

3.      Yiyecek, içecek üretimi, işlenmesi, nakli, atık işlenmesi (% 25) için harcanır.)

Burada görülmektedir ki, toplam tüketimin beşte dördünden fazlası kentlerin içindedir.

ÇARE VAR; YAPILAR ENERJİ-SU KAZANIR; YERLEŞİMLER ÇEVRESİNDE BESİN ÜRETİMİ ARTAR. KARABASAN BÖYLECE SONA ERER. Bu değişim için kullanılan eski yöntemler yerine yeni ve ekolojik düzen kurulacaktır.

1.      ENERJİ KORUNMASI VE YAPILARDA ÜRETİMİ,

Dünyayı ısıtmayan; kirletmeyen, su, enerji ve besin üreten yapı ve yerleşimler yapmak mümkündür; Dünyada bu örnekler her gün çoğalıyor.

Binalar ve yakın çevrelerinde, enerji, su ve besin gereksinimi;

Kısmen (enerji sakımlı)
Tamamen (sıfır enerji) veya
Fazlasıyla (+ enerji) karşılanabilir.
 

2.      SUYUN ATIKLARDAN AYRILMASI VE YENİDEN KULLANMASI’da üretim değeri olarak hesaplanacaktır. Suya karıştırılmayan insan ürünleri: Üre, Dışkı yanında Gübre değeri kazandırılan deterjanlar ise besin üretiminde kullanılmaktadır.

 

3.      KENTLERDE BESİN ÜRETİMİ Atıkların Kaynak Yapılması (Asla Yakılmaması),

 Kompostlanacak atıkların ayrılarak kompostlanması, İnsan Dışkısı ile birlikte Gübre Olarak kullanımı ile Su ve doğal gübre Kullanımı kentleri enerji, su ve besin üreticisi yapacaktır. 

Özellikle insan ve hayvan gübresi, tarım atıkları, ikinci üretimleri, trencer filtreleri dünyayı besleyecek tarıma yeterli güç ve gübre verir. Konya’dan küçük Hollanda’da Trakya kadar ülkelerde planlı tarım Dünyayı doyuruyor. Türkiye milli gelirinden fazla ihracatları var.

 

ÖRNEKLER PLANLAMA, TASARIM- HESAPLA YAYGINLAŞABİLİR.

Örnekleri arttırarak ve eko imar yönetmelikleri, planlama ve tasarımların yaygınlaştırılarak yapı ve yerleşimler üretici hale gelir. Böylece Dünya ısınmaz ve kirlenmez. Önerilerimiz toplumda egemen olan tam kaba kapitalist düzeni tehdit ettiği ve karları azaltacağının düşünülmesi nedeniyle yok sayılmaktadır. Gelişmiş kapitalist ülkelerde sermaye kar doygunluğunu aşarak evrimci biçimde eko modelimiz uygulamaktadır. Örneğin Danimarka (ve İskandinav ülkeleri) üzerinde çalıştığımız ve yeni ziyaret ettiğimiz eski sömürgeleri Grönland’da en kaba kirletici uygulamaları dolu dizgin sürdürürken kendi topraklarında sıfır karbon tüketimi küresel ısınma ve kirletme hedefine ulaşmıştır.

 Ancak tehlike yaklaştıkça, kurtuluş planına kulak verilecektir.

 Umarız ki o zaman vakit çok geç olmasın….