• USD  32,37
  • EURO  34,96
  • BORSA  9.079,97
  • ALTIN  2.325,56
SON DAKİKA
Vetonun sebebi halk sağlığı mı giden oylar mı?

Enis Ersoy enis.ersoy@hotmail.com

Vetonun sebebi halk sağlığı mı giden oylar mı?

04 Aralık 2019 16:58

Yüzbinlerce insanın sağlığını doğrudan ilgilendiren bir konuda, iktidar partisi hayati bir yasa değişikliğini meclise getirip, onaylayacak ve o partinin genel başkanının bundan haberi olmayacak öyle mi?


Termik santrallere filtre takma zorunluluğunu 2 buçuk yıl daha erteleyen yasa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edildi.

Peki Erdoğan, kendi partisinin çıkardığı yasayı neden reddetti? En başından olaya müdahale edip, “sakın böyle bir madde eklemeye kalkmayın” diyemez miydi?

Yasaya evet diyen, sonra da iptal kararını sosyal medyadan alkışlayan milletvekillerini gülünç duruma düşürmeye değer miydi? Gerçi onları alay konusu yapan Erdoğan’ın vetosu değil, ışık hızıyla yaptıkları U dönüşü oldu ya, neyse kendi tercihleri.

Resmi açıklamaya bakılırsa, Cumhurbaşkanı halk sağlığını her şeyden üstün tuttuğu için bu kararı aldı. İktidara yakın gazetecilerin kulis(!) bilgilerine göre, Erdoğan bu hassasiyetini MYK’da da dile getirmiş, veto edeceğinin işaretini vermişti.

İyi de santrallerin yakınında yaşayan insanların yıllardır kanser, astım gibi hastalıklarla boğuştuğunu, sayısız insanın bacalardan çıkan zehir yüzünden hayatını kaybettiğini yasa mecliste onaylandıktan sonra mı öğrendi?

Basınımızın şüpheci kanadına göre ise enerji lobisi, AKP içerisindeki güçlerini harekete geçirmiş, bölge milletvekillerinin itirazlarına rağmen süre uzatımını torba yasaya eklettirmiş, bütün milletvekillerini de yasaya evet demeye zorlamıştı. Hatta bu gizli güç, MHP’yi de oylamada tamamıyla kontrolü altına almıştı.

Yani kendisinden habersiz değil kuş, sinek uçmayan AKP’de, Erdoğan olup bitenlerden habersiz bırakılmış ve son anda yaşadığı aydınlanma ile duruma müdahale etmişti.

İnandınız mı?

Kendi adıma konuşayım, kimse beni Erdoğan’ın halk sağlığının tehlikeye girdiğini son anda gördüğü için ya da, partisindeki gizli güçler tarafından kandırıldığı için bu kararı verdiğine inandıramaz.

Görünen tablo çok net. 15 termik santralin bulunduğu merkezlerden Elbistan 95 bin, Yatağan 45 bin, Soma 108  bin nüfusa sahip. Halk göz göre zehirlenmekten bıktı usandı. Yıllardır önlem alınmadığı gibi 2 buçuk yıl daha zehir salınımına izin verilmesi, AKP için bu seçim bölgelerinden silinip gitmek demekti.

Erdoğan’ın yılların tecrübesiyle bu gidişatı görmemesi mümkün müydü? Santralleri işleten şirketlerin işçi çıkarma tehditleri ile giden oylar terazinin kefelerine konuldu, seçim hesabı galip geldi. Olay bu kadar basit.

twitter/enisersoy35