• USD  32,22
  • EURO  34,77
  • BORSA  10.263,26
  • ALTIN  2.404,53
SON DAKİKA

AKP'den kritik görüşme sonrası ilk açıklama

AKP'den kritik görüşme sonrası ilk açıklama

04 Ocak 2016 16:32

MHP- AK Parti görüşmesi 1 saat 40 dakika sürdü. MHP'nin ardından AK Parti adına Ömer Çelik konuştu.


Çelik'in açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Yeni Anayasa ve başkanlık sistemi

Belli bir süre dahilinde Uzlaşma Komisyonun yeniden faaliyete geçilmesi uzlaşma noktalarından bir tanesi. Yeni anayasa çalışmaları konusunda bir uzlaşı var. Başkanlık sistemi önerisi dile getirildi Sayın Bahçeli güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana olduklarını söyledi. Bizim için yeni anayasa çalışmalarında önemli olan şey ileri demokrasinin nasıl teminat alına alınacağıdır. Biz bunlar üzerinden tartışılması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim bu tartışmadan muradımız yargı bağımsızlığı, temel hak ve hürriyetlerin garanti altına alındığı bir modelin ortaya çıkmasıdır. Parlamenter sistemi savunanların nasıl bir sistemi savunduklarını görmek istiyoruz.Parlementer sistem geleneğimiz vardır gibi bir tartışma yürütülüyor bu demokratik değerleri hangi sistemle garantş altına alırız bunun üzerinden tartışma yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Terörle mücadele

Terörle mücadele konusunda ayrıntılı bilgi verildi. Sayın Bahçeli'ye terörle mücadelede verdikleri destek için teşekkürlerimizi sunuyoruz.

AB uyum yasaları konusunda desteklerini istedik bu konuyu düşüneceklerini söyledik.

İÇ TÜZÜK

İç tüzük konusu da konuşuldu. Bu konudaki çalışmaların da kaldığı yerden başlaması ve hızla sonlandırılması konusunda mutabakata varıldı. Dış politika konusunda da geniş bir değerlendirme oldu.

Görüşme sonrası ilke açıklama MHP'li Oktay Öztürk'ten geldi. Öztürk'ün açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Anayasa değişikliği ve iç tüzük değişikliği gündeme geldi. Çalışmaların kaldığı yerden devam etmesi konusunda temennilerde bulundu. MHP olarak parlamenter sistemin aksayan tarafları gözden geçirilerek yola böyle devam edilmeli düşüncemizi dile getirdik. Sayın Başbakan parlamenter sistem hayır olmaz diye bir ifade kullanmadı başkanlık sistemini söyledi. Biz başkanlık sisteminden yana olmadığımızı söyledik. İçinde bulunduğumuz şartlar içinde bu konuyu tartışmanın lüks olduğunu ifade ettik. Komisyon kurulması ve parlamentoda bulunan partilerin eşit şekilde temsil edilmesi istendi. Komisyon çalışmaları sırasında süreye kendisi karar verir diye ifade ettik. Mümkün mertebe geniş bir katılım bundan önce olduğu gibi söyleyecek sözü olan her kurumun katkı vereceği bir anaysa değişikliği üzerinde duruldu. Hassasiyetimiz olan noktalar dile getirildi e Sayın Başbakan bu konularda sıkıntı olmadığını söyledi. Devletin çözülmesine izin verebilecek adımların atılmasının karşısında olduğumuzu ifade ettik. 


ahmet davutoğlu, akp, haber, haberler, devlet bahçeli, mhp, görüşme, anayasa
ÖNCEKİ Son ankette HDP ve MHP oyları eşit çıktı SONRAKİ Real Madrid'in yeni hocası Zidane