• USD  32,41
  • EURO  34,58
  • BORSA  10.045,74
  • ALTIN  2.382,37
SON DAKİKA

Android'in RAM sorununa çözüm bulundu

Android'in RAM sorununa çözüm bulundu

16 Eylül 2015 20:26

Android kullanıyorsanız en büyük sıkıntınız da muhtemelen bellek yönetiminde yaşadığınız sıkıntılardan ötürü karşılaştığınız uygulamaların kapanması vb. gibi stabilite sorunları olsa gerek. İşte çözümü...


Eğer Android tabanlı bir telefon kullanıyorsanız en büyük sıkıntınız da muhtemelen bellek yönetiminde yaşadığınız sıkıntılardan ötürü karşılaştığınız stabilite sorunlarıdır.

Hani 'telefon yavaşladı mı?', 'niye takılıyor?' yahut 'bir şişkinlik var ama çözemedim!' gibi pek çok Android kullanıcısının gün dahilinde en azından bir iki kere şikayetçi olduğu sorular var ya, işte bunların hepsi de RAM yönetiminden kaynaklanan problemler.

Pek çözüm?

Eğer giriş ya da alt/orta seviye bir model kullanıyorsanız maalesef bunun bir çözümü yok. Gülü seven dikenini katlanacak neticede. Açık kaynağın sayısız nimetinin yanında maalesef doğasından ötürü böyle de bir handikabı var işte.

Ama tabii bu demek değil ki tavsiyemiz yok. İlk aklımıza gelen 5 altın tavsiyeyi sıralayalım misal:

> Hiçbir uygulamayı yüklemek için yüklemeyin.
> Arka planda çok uygulama çalıştırmayın.
> Telefonu günde en az iki kere yeniden başlatın.
> Arayüzünüz olabildiğince sadece olsun.
> Widget'lara çok abanmayın.

Ama tüm bunları yapsanız bile yukarıda da belirttiğimiz gibi giriş veya orta seviye modellerde tam bir tatmin imkansız maalesef. Yine de standart bir kullanıcı için bu önlemler yeter de artar bile. Root'çular başta olmak üzere, telefonlarını çok kurcalayanlar ise zaten yapması gerekenleri az çok biliyorlardır. :)

Android; 3/4GB RAM'li, üst seviye yongasetli vs. kısacası yüksek segment modellere sahip kullanıcılar için adeta bir cennet olsa da 1GB RAM'li giriş seviyesi modellerde bellekten kaynaklı çok sıkıntı yaşatıyor. Hatta 2GB'lık modeller bile yağ gibi akmaktan uzaklaşıyor gitgide.

 

Telefonu 15.49'da temizledik. Aradan geçen 20 dakika içerisinde yaptığımız tek şey ekran görüntüsü almak. Bir de 2 tane e-posta geldi ki onlara da tıklamadık. Bu 700MB RAM nereye gitti gerçekten bilmiyoruz! Düşünün ki bu telefonda 4GB RAM var da 700MB'ı pek aramıyoruz 1GB RAM'e sahip telefonlarda çıldırmamak işten değil.
 


İşte bizim size tavsiyemiz, Android sisteminin, mevcut RAM sorunlarını çözeyim derken, bu defa da dolaylı yoldan sebep olduğu yeni sorunların önünü almak için hazırlanmış bir programcık.

Memory Locker (Hafıza kilitleyicisi) ismini taşıyan uygulama isminden de belli olduğu gibi seçtiğimiz uygulamaların hafızamızda sabitlenmesini sağlıyor. Bildiğimiz gibi Android sistemi, RAM azaldığı zaman (ki bu RAM dediğimiz 'meret' hiçbir şey yapmasak bile kendi kendine azalır daima!) sistemin kararlılığını korumak adına arka planda çalışan uygulamaları otomatik olarak kapatır. Belki yüzeysel bakınca önemsiz gibi gelebilir, örneğin 'Facebook kapansa n'olur ki, yine açarız' diye düşünebilirsiniz ama misal ya arka planda kotamızdan yiyen büyük çaplı bir şeyler indiriyorsak? Yahut en basitinden WhatsApp'ta birisinde acil ve önemli bir haber bekliyorsak?

İşte bahsettiğimiz program, bizim arka planda istediğimiz uygulamaları sabitlememizi sağlıyor. Haliyle artık biz elle müdahale etmediğimiz sürece hiçbir şekilde kapanmıyor bu uygulamalar. Diğer yandan widget desteklilerse, widget da kendini ekranımızda güncellemelere göre yenilenmeyi sürdürüyor. Keza dediğimiz gibi eğer cihamız root'lu ise doğrudan sistem uygulamalarına da müdahale edebiliyoruz. (Tabii burada çok dikkatli olmakta fayda var, ana kuralımız şu: ne işe yaradığından tam emin olmadığımız şeylere dokunmuyoruz.)

Gerçi root'suz cihazlarda kullanılmıyor denmiş ama sistem uygulamaları haricinde çalıştığını gördük. Bununla birlikte eğer root atarsak, tam işlevselikle (yani sistem uygulamalarını da dahil edecek biçimde) faydalanabiliyoruz. Temelde ücretsiz, reklamlardan kurtulmak ve birden fazla uygulamayı sabitlemek için ise satın almamız gerekiyor. Açıkçası, ücretsiz sürümü sadece bir uygulama ile kısıtlamaları hiç hoş değil, bari üç tane olsaydı. (Tabii demokrasilerde çareler tükenmiyor. :) Bizim tavsiyemiz tercihinizi kesinlikle Google Chrome'dan yana kullanmanız yönünde. Özellikle çok sekmeli geziniyorsanız sekmelerin daima bıraktığınız yerde olduğunu bilmek çok rahatlatıcı birşey.

Velhasıl oldukça basit bir uygulama, yapmamız gereken tek şey soldaki kilit simgesine basıp sabitlemek. Bir de sabitleyeceğimiz uygulamanın üzerine tıkladığımızda çıkan pencereden -17 ile +15 arasında öncelik atayabiliyoruz. Gerçi biz standart ayarında bırakın deriz ya da sadece kapanmasını kesinlikle istemediğiniz uygulamalarda kullanın kafi gelir.

GM Discovery 1, Note 3 ve S6 Edge+ olmak üzere 3 farklı modelde denedik uygulamayı. Açıkçası Note 3 ve S6 Edge+'ta bir artısını görmedik. Ne de olsa zaten birisi 3GB diğeri ise 4GB RAM'e sahip. Ama 1GB RAM'li General Mobile Discovery'de belirgin biçimde rahatlattı bizi. Zaten arka planda hepi topu 5 uygulama bile taş çatlasın 5-10 dakika açık kalabiliyor ardından yeni bir şeyler açtıkça kendi kendine kapanıyorlar. Haliyle örneğin WhatsApp ve Messenger gibi sohbet programlarımızı sabitlemenin, yollanan mesajları anlık olarak alabilmek babında belirgin biçimde faydalı olduğunu tecrübe ettik.

Haliyle eğer telefonunuz 1GB RAM'e sahipse kesinlikle tavsiye ediyoruz. 2GB ve üzeri ise keyfinize kalmış. Ama en nihayetinde de bir zararı yok. Yükleyin ve kendiniz görün deriz.


android, ram, sorun, memory locker
ÖNCEKİ Erdoğan: Paralel yapı ve PKK işbirliği halinde! SONRAKİ Serhat Ulueren G.Saray'ı bombaladı!