• USD  32,28
  • EURO  35,03
  • BORSA  10.541,23
  • ALTIN  2.473,08
SON DAKİKA

CHP’den Gebze-Halkalı treni için uyarı

CHP’den Gebze-Halkalı treni için uyarı

16 Aralık 2018 10:49

CHP, yerel seçimden önce açılması planlanan Gebze-Halkalı hattında da benzer bir kazanın yaşanabileceği uyarısında bulundu.


Tren kazasıyla ilgili araştırma önergesi veren CHP, yerel seçimden önce açılması planlanan Gebze-Halkalı hattında da benzer bir kazanın yaşanabileceği uyarısında bulundu.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç imzasıyla TBMM Başkanlığı’na verilen araştırma önergesinde, “Uzmanlar, Kayaş-Ankara-Sincan hattında yaşanan bu trajedinin benzerlerinin iktidar tarafından yerel seçimlerden önce işletmeye alınmaya çalışılan Gebze- Halkalı hattında da yaşanabileceğine dikkat çekmektedirler.” denildi.

Önergede, kazayla ilgili olarak trafik kontrolörü, hareket memuru ve tren teşkil görevlisi gözaltına alındığı belirtilerek, “trafiğin merkezden idaresi,  trafiğin sinyalle idaresi, Avrupa Tren Kontrol Sistemi’dir (ERTMS)” olmaması durumunda sorun yaşandığına dikkat çekildi.

BİNALİ YILDIRIM: MUCİZE SÜREDE BİTİRDİLER

Önergede, Kayaş-Sincan hattının 12 Nisan 2018 günü yapılan açılış töreninde dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, “Mahkemesi 36 ay sürdü. Bitimi 20 ay sürdü. Yüklenici firmaya teşekkür ediyorum. Mucize sürede bitirdiler” ifadesini kullandığı belirtildi.

Önergede, şu görüşlere yer verildi:

“Alelacele açılan bu güzergahta, tren trafiğinin telefon, telsizle ve manuel olarak idare edildiği ileri sürülmektedir.  Kazanın asıl nedeninin de bu işleyiş olduğu belirtilmektedir. Uzmanlar, söz konusu güzergâhta yukarıda sayılan sistemlerden herhangi birinin bulunması halinde kazanın kesinlikle yaşanmayacağını belirtmektedirler. Çünkü bir sinyal bloğunda eğer bir tren varsa o bloğa başka hiç bir trenin giremeyeceği ifade edilmektedir. Kazanın yaşandığı hattın, sinyalizasyon ve diğer güvenlik sistemleri tamamlanmadan, alt yapı yeterli hale getirilmeden hizmete açıldığı ileri sürülmektedir. İnsan hatasından kaynaklanmış gibi gösterilmek istenmesine rağmen, kazaya aslında demiryolunun, sinyalizasyon ve diğer teknik alt yapısı tamamlanmadan işletmeye açılmış olmasının neden olduğu görülmektedir.”

Önergede, AKP döneminde, tren kazaları sistematik hale geldiği ve 2004-2018 yılları arasında yaşanan altı büyük tren kazasında yüze yakın kişinin hayatını kaybettiği ve 600’e yakın kişinin de yaralandığı bildirildi.

 

 


chp, ankara, tren, kayaş-sincan, gebze-halkalı
ÖNCEKİ CHP, İzmir'de kimi seçecek? SONRAKİ Hedef, Süleyman Şah Türbesi mi?