• USD  32,44
  • EURO  34,74
  • BORSA  9.915,62
  • ALTIN  2.438,67
SON DAKİKA

CHP'li Tekin: CHP’ye oy verdiler diye Kürtleri direkt dövemiyorlar

CHP'li Tekin: CHP’ye oy verdiler diye Kürtleri direkt dövemiyorlar

11 Mart 2021 12:02

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “CHP’nin ısrarla HDP ile gizli bir ilişkisi varmış algısı zinhar yanlıştır ve yalandır. CHP’ye oy verdiler diye Kürtleri direkt dövemiyorlar. HDP üstünden milyonlarca Kürt’ün duygularını incitiyoruz” dedi.


CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’Milliyet Gazetesi Yazarı Tunca Bengin'e konuştu. Tekin'in açıklamalarının bir bölümü şöyle:

CHP bir asırlık bir siyasi parti kuruluş tarihinden itibaren çizgisinden sapmayan çağa uygun davranan tek siyasi parti; onun için günü birlik reye tahvil edilebilecek bir durumumuz söz konusu değil. CHP’yi dönemsel, mevsimlik olarak değerlendirmek büyük haksızlık olur. CHP dün demokrasi, hukuk, özgürlük konusunda nasıl davranmışsa bugün aynı noktadadır. HDP’ye gelince, HDP 1991 yılından itibaren çeşitli isimler değiştirerek parlamentoda temsil ediliyor. Parti yönetiminin örneğin 2007-2011-2014’teki tutumuyla bugünkü tutumu arasında değerlendirme yaptığınız zaman daha bütünsel, daha Türkiye’ye sahip çıkan, kardeşlik hukukunu savunan bir HDP olarak görebilirsiniz. İşte Mithat Sancar, Türkiye açısından önemli bir isim destek verilmesi gereken bir insan. Şimdi bugün HDP’yi bu kadar terörize eden siyasi parti mensuplarına şunu sormak istiyorum. 1994’ten itibaren HDP seçmenleri AK Parti’ye oy vermişlerdir. Örneğin, 2014 seçimlerinde, 2009 yılında Sayın Topbaş’a oy verdiler, ondan önce yine sürekli AK Parti’ye oy verdiler. Yani aslında buradaki kavga HDP değil, ona oy veren seçmenlerin kavgası. Hadi HDP’yi kapattınız, seçmeni ne yapacaksınız? CHP’nin ısrarla HDP ile gizli bir ilişkisi varmış algısı zinhar yanlıştır ve yalandır. Eğer CHP’ye HDP seçmeni Kürtler oy vermiştir gerekçesiyle bunu diyorsanız itiraz etmiyorum. Evet, bu seçimde Adana’da, Mersin’de, Antalya’da, İstanbul’da, Türkiye’nin dört bir tarafında geçmiş seçimlerde defalarca AK Parti’ye oy veren Kürt seçmen ilk kez tercihini değiştirdi, CHP adaylarına oy verdi. Bu kusursa, bu kusuru işlemeye devam edeceğiz.”


 
- CHP’nin tavrının değişmesinde HDP Eş Başkanı Pervin Buldan’ın ‘Gizli ittifakta yokuz, açık olursa varız’ sözlerinin etkisi var mı?

“CHP çok net diyor ki bu mesele hukuk meselesidir. Terörle direkt ilintisi olan hangi dosya varsa CHP buna evet der ama ‘Yüzde 50 artı biri bir türlü yakalayamıyoruz, Kürtler bu siyasi sürecin dengesi oldu, bu dengeyi HDP üzerinden nasıl bozabilirim’ diyorsanız bu başka bir mesele.  O kadar zor bir süreç geçiriyoruz ki Allah bütün CHP’lilere sabır versin. Çözüm süreci, PKK, FETÖ konusunda CHP’nin itirazları, söylemleri açık ama bugün maliyetini muhalefetten soruyoruz. Bu insafsızlık. Gelin doğru bir şey yapalım. Türkiye’nin birliğe, dirliğe kardeşliğe ihtiyacının olduğu bir dönemde sadece süreci reye tahvil ederek kardeşlik hukukumuzu bozarsak onu düzeltmek çok zor olur. Yazıktır, günahtır. CHP’nin hataları, eksikleri, yanlışları olmaz mı? Elbette olur, insanın yönettiği her şey hatalıdır, yanlıştır, kusurludur ama CHP’nin gizli bir ajandası olmaz. CHP’nin içi bunu kabul etmez. CHP’ye oy verdiler diye Kürtleri direkt dövemiyorlar. HDP üstünden milyonlarca Kürt’ün duygularını incitiyoruz. Bu siyaseten doğru bir tavır değildir.”


 
- HDP yakınlaşmasına CHP içinden de tepkiler oluyor?

“Olabilir, son derece doğaldır. CHP kuruluşundan itibaren itiraz kültürü olan bir siyasi partidir. Elbette siyasal düşüncesini açıkça ifade edecek insanlar ama içeride bu itirazı yapan arkadaşlarımızın şunu bilmesi lazım ki HDP ile CHP’nin gizli bir ittifakı söz konusu değildir. Millet İttifakı’nın protokolü çok açıktır, alenidir. Efendim Kürtler ya da HDP seçmeni niye oy verdi? Bu kadar seçeneksiz bırakırsanız yani ‘Ya kara toprağın olacaksın ya benim olacaksın’ cümlesini kullanırsanız, sonuçta bu seçmenler de gidip bir şekilde tercihini kullanacak. Topbaş’ı tercih ettiklerinde niye kimsenin aklına kapanma falan gelmiyordu? Mesela, 2015 seçimlerinde Kürtlerin ağır çoğunluğu AK Parti’ye oy verdi, Sayın Davutoğlu Başbakan oldu. O zaman herkes HDP seçmenini kutladı. Hem de o dönemde içe dönük hukuk dışı bir sürü laflar olmasına rağmen. Şimdi ne var? Kurbağa suyumu bulandırdı.”

‘İYİ Parti’yle Siyam ikizi değiliz’

- Millet İttifakı sağlam diyorsunuz ama İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu HDP konusundaki rahatsızlığını çok net dile getiriyor?

“Bizim Sayın Yavuz Bey’in kendi partisiyle ya da dostlarıyla ilişkilerini sorgulayacak hakkımız yok ki. Biz Millet İttifakı’nı Siyam ikizi zannediyoruz. Öyle falan değiliz, sonuç itibarıyla hepimiz farklı siyasi partileriz. Farklı programlarımız var, farklı ideolojik bakışlarımız var,  biz çok farklıyız. Yarın zaten rakip olacağız. Yarın İYİ Parti ile, SP ile, DP ile kıyasıya birbirimizle mücadele edeceğiz. Ne zamana kadar? Bu ucube sistemi değiştirene kadar. Bizi bir arada tutan mevcut bu sistem demokrasiyi muhafaza etmek istiyoruz. Yoksa biz Siyam ikizi falan değiliz yani. Tabii ki onlar farklı düşünecekler, biz de farklı düşüneceğiz. Hiç kimsenin farklı düşünmesi bizi rahatsız etmez. Bizim de farklı düşüncelerimiz başkalarını, Millet İttifakı’ndaki partileri asla rahatsız etmez, etmemeli.”

- İYİ Parti HDP için o varsa ben yokum havasında ama?

“Bu cümleleri söyleyen Cumhur İttifakı’nın ekmeğine yağ sürenlerdir, hiç kusuruma bakmasınlar. Yani CHP’yi her türlü eleştirebilirsiniz ama CHP gizli ajandası olmayan tek siyasi partidir. CHP öyle bir ittifakı olsa onu da açık eder. Dört siyasi parti ittifak kurmuşuz. Ha efendim, Kürt seçmenlerden bir rahatsızlık var bunu ifade ediyorlarsa o zaman başka bir şey konuşalım. Yani diyelim ki bu Kürtler oy kullanmasın, çok basit. Seçmeni de hiç yormayalım, sürekli parti kapat parti aç...”

‘Oyunu artıracak tek parti CHP’

- HDP’nin terör örgütünün siyasi ayağı gibi davrandığı iddiaları da var?

“Velev ki diyelim öyle. İddia edenlere şimdi soruyorum. Bu ülkeyi 20 yıldır kim yönetiyor? AK Parti 20 yıllık süre içerisinde 2005, 2007, 2009, 2011, 2014, 2015 bütün bu seçimlerin tamamında, hatta Kobani olayları döneminde hiç sorun olmamış da şimdi ortada hiçbir şey yokken nasıl oldu da birdenbire sorun haline döndü? Kaldı ki devletin 10 tane televizyonu var. Devletin televizyonuna seçilmiş milletvekillerini çağırsalar, siz gazeteciler olarak da HDP’lilere bu soruyu sorsanız, cevabını verseler. Osman Öcalan’a hak olan, Mithat Sancar’a hak değil mi yani? Ben de merak ediyorum, sorular sorulur, bakarız ne diyorlar. Tüm bunlara rağmen son bir araştırma var, onu paylaşmak istiyorum. HDP kapatılsın diyenlerin oranı yüzde 63, kapatılmasın diyenlerin oranı yüzde 37. Yüzde 37’de hangi siyasi partilerin seçmenleri kapatılmasın diyor. Birinci sırada AKP, 2. sırada HDP, 3. sırada CHP seçmeni. Yani sonuç itibarıyla gönlüm buna varmıyor ama şuna emin olun bu operasyon yapılırsa en çok oy kaybedecek tek parti var, o da AK Parti’dir. En çok oyunu artıracak tek parti de CHP’dir. Bizim meselemiz rey meselesi değil. Türkiye’nin geleceğini asla reye tahvil etmeyiz.

-


ÖNCEKİ Koronavirüs yağmur ile bulaşır mı? SONRAKİ Rasim Öztekin Hakkındaki Acı Gerçeği Demet Akbağ Açıkladı