• USD  32,34
  • EURO  34,81
  • BORSA  10.276,88
  • ALTIN  2.393,53
SON DAKİKA

Koronavirüs yağmur ile bulaşır mı?

Koronavirüs yağmur ile bulaşır mı?

11 Mart 2021 11:57

Ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında sürekli yeni gelişmeler yaşanıyor.


Ülke genelinin yağışlı geçeceği şu günlerde yağmur ile koronavirüs bulaşır mı? Yağmur sonrası nemli ve sisli havalarda koronavirüs tehlikesi artabilir mi? Koronavirüs havada nasıl bulaşır? Koronavirüs havada ne kadar asılı kalır?

Meteoroloji Mühendisi Prof.Dr.Orhan Şen, nemli ve sisli havada hasta insanların ağzından çıkacak damlacıkların neme yapışarak daha uzak mesafeye ulaşabileceğini belirterek, sosyal mesafenin bir metreden fazla tutulması ve maske takılması uyarısında bulundu

Son hava tahminlerine göre başta İstanbul olmak üzere birçok ilde hafta boyu ara ara yağış bekleniyor. 


İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Orhan Şen, yağış sonrası nemli ve sisli havalar için uyarıda bulundu.

Koronavirüs'ün hasta olan kişilerin ağzından çıkan su damlacıklarıyla yayılabildiğine dikkat çeken Şen, şu iddialarda bulundu:
Etrafta nem fazla ise bu damlacıklar neme yapışarak bir metreden daha uzak mesafelere ulaşabilir. Yine sisli havalar da bu anlamda çok tehlikelidir. Nemli ve sisli havalarda rüzgar olmamasından hastalık içeren damlacıkları çok uzak mesafelere dağılmasa dahi beş ile 10 metre arasında etkili olabilir. O nedenle böyle günlerde hem sosyal mesafeyi daha fazla arttırmak gerekir hem de dışarıda olunca mutlaka maske takılmalıdır.

"Güneşin açması koronavirüsü öldürmez ama bağışıklığı güçlendirir"

Mart'ın sonuna kadar havaların soğuk gitmesinin beklendiğini bu nedenle daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Şen, Nisan ayından itibaren güneşin açması ile koronavirüsün hızının kesileceği görüşünün şundan kaynaklandığını söyledi:
Güneş ışığı koronavirüsü öldürmez bu yanlış anlaşılmasın. Ancak güneş ışığı vücuttaki D vitaminini artırıyor. D vitaminini ya ağızdan ya güneş yoluyla alıyoruz. D vitaminini almamız bağışıklık sistemimizi güçlendirecektir. Bir de insanlar havalar ısınınca kapalı alanlarda daha az toplu halde duracaklarıdır. Yoksa yaz gelince koronavirüs bitecek diye bir şey yok. Diyorlar kii şu an yaz olan ülkelerde de koronavirüs var. Evet var ama belki yaz olmasaydı dört kat fazla olacaktı.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, koronavirüsün zannedildiğinin aksine havada asılı kalmadığını belirterek, "Çünkü bu damlacık yoluyla kişiden kişiye bulaşabilen bir enfeksiyon. Tüberküloz gibi mikroplar havada asılı kalırlar, bu öyle bir mikrop değil" dedi.

“BU VİRÜS HAVADA ASILI KALMIYOR”

Prof. Dr. Yamanel, koronanın havada asılı kalmadığını belirterek, şunları söyledi:

*Virüs toz parçacıklarına tutunmuyor, yani asılı kalmıyor. Tüberküloz gibi mikroplar havada asılı kalırlar, bu öyle bir mikrop değil.

*Bu damlacık enfeksiyonu dediğimiz damlacığın içinde olup ve hasta bir bireyin öksürük, hapşırık ya da konuşmasıyla saçılan ama havada da kalmayıp bir süre sonra yere düşen COVID-19 denilen bir damlacık enfeksiyonudur.

*Cansız yüzeylerde bir süre yaşayabiliyor, o yüzden halkımıza tavsiyemiz her zaman ellerimizi mutlaka en az 20 saniye sabunla suyla yıkamak.

*Eğer yine yüzeylere temas ediyorsak ve o an sabunlu su bulamazsak kolonya ya da el dezenfektanıyla mutlaka ellerimizi dezenfekte etmemiz gerekiyor. Bu damlacık enfeksiyonunda örneğin hapşırdınız, hapşırıktan çıkan damlacıktaki virüsler havada asılı kalmıyor.


*Bir süre sonrada damlacıkla birlikte yere düşüyorlar. Yani COVID-19 havada asılı kalan bir mikrop değil.

“VİRÜSÜN HAVAYLA İLGİSİ YOK”

Yamanel, konuşmasını söyle sürdürdü:

*Virüs yağışlı veya kurak havayı sever’ gibi de bir ayrım yok şu anda. Ama her zaman söylediğimiz gibi alt solunum yolu enfeksiyonları ya da solunum yolu enfeksiyonları sıcaklıklar artınca yavaş yavaş azalmaya başlar.

*COVID-19 dünyaya yayılan bir salgın olduğu için bunun yayılma hızının sıcaklığın artmasıyla azalacağını pek öngörmüyoruz.

*Yağmurlu havalarda da virüsün artış hızının artması gibi bir şey de söz konusu değil. Bu virüsün havayla pek ilgisi yok. Çünkü bu damlacık yoluyla kişiden kişiye bulaşabilen bir enfeksiyon.

*Her zaman söylediğimiz gibi burada izolasyon çok önemli. ‘Evde Kal’ mesajını her zaman ve her yerde vermemiz gerekiyor; çünkü öncelikle mutlaka kişinin virüsle karşı karşıya gelmesini engellememiz gerekiyor.

*O yüzden evde kalacağız, dışarıya çıkmayacağız, kendimizi izole edeceğiz. Eğer yine de dışarıya çıkmamız gerekiyorsa 1-1,5 metrelik sosyal mesafeyi de mutlaka muhafaza etmemiz gerekiyor. Bunlar çok önemli.

(Independent, Sözcü)


yağmur, virüs, mutasyon
ÖNCEKİ Gelecek Parti'li Özdağ'dan MHP'ye Uygur Türkleri Tepkisi:Nasıl Sesleri Çıkmıyor SONRAKİ CHP'li Tekin: CHP’ye oy verdiler diye Kürtleri direkt dövemiyorlar